Verkkouutiset

Vasemmistoprofessori penää uudistuksia – ”symbolit yhdistyvät usein Neuvostoliittoon”

Heikki Patomäki kaipaa radikaaleja uudistuksia kriisissä olevaan vasemmistoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori, vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen Heikki Patomäki näkee vasemmiston olevan kriisissä. Huolimatta suuristakin muutoksista gallupeissa laahaa vasemmistoliiton kannatus hänen mukaansa edelleen vaalikevään lukemissa. Hän kaipaa uudistuksia vuonna 1990 perustettuun puolueeseen.

– Suuri osa myös vasemmistoliiton symboliikasta on kuitenkin edelleen peräisin ajalta ennen ensimmäistä maailmansotaa. Tavallisten kansalaisten mielissä symbolit yhdistyvät usein Neuvostoliittoon, Patomäki kirjoittaa blogissaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Myös käytännön toiminta on Patomäen mukaan murentanut puolueen uskottavuutta aivan toiseen suuntaan. Mennyttä on hänen mielestään ”myös se aika, jolloin saattoi kuvitella edistävänsä vapauden, solidaarisuuden ja tasa-arvon ihanteita vain kansallisvaltioiden kautta”.

– Uusliberalisaatio nousee siitä, että valtiovalta on rajattu pienelle alueelle, kun taas pääoma voi toimia vapaasti kaikkialla maailmantaloudessa.

Patomäen mielestä tarvitaan uutta vasemmistoa. Puolue tarvitsee hänen mukaansa myös uuden nimen.

– Täytyy uskaltaa luoda uusia symboleita ja ajatuksia. Värit, kuviot ja nimet voidaan ja pitää uudistaa, koska monet historialliset muistot ja traumat määrittävät merkityksien muodostumista.

Uusi vasemmisto tarvitsee hänen mukaansa nykyistä radikaalimpaa demokratiaa omassa toiminnassaan.

– Puolueena vasemmistoliitto vaatii avoimuutta ja demokratiaa. Uudistuksista huolimatta tässä on edelleen valtavasti kehittämisen varaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)