Verkkouutiset

Vasemmistoliitto ehdottaa neljää keinoa purkaa byrokratiaa

Vasemmistoliitto muun muassa nostaisi alv-velvollisuuden alarajaa ja antaisi ulosottoon ajautuneiden pitää suuremman osan tuloistaan.

Vasemmistoliiton mukaan Suomen pahimmat ja ihmisten elämää eniten hankaloittavat byrokratialoukut ovat liian monimutkaisessa sosiaaliturvajärjestelmässä. Monimutkainen byrokratia tai pelko tulojen menettämisestä saa puolueen mukaan monet luopumaan esimerkiksi pienimuotoisesta liiketoiminnasta tai osa-aikatyöstä.

– Norminpurku on (Juha) Sipilän hallituksen aikana tarkoittanut lähinnä ympäristösääntelyn höllentämistä ja parkkikiekkojen mallien vapauttamista. Sen sijaan työttömyysturvaa on heikennetty lisäämällä vastikkeellisuutta ja pienituloisiin kohdistuvaa byrokratiaa. Se vaikeuttaa monen pienituloisen arkea, estää erilaisten töiden vastaanottamista ja lisäksi vaikeuttaa ihmisten ryhtymistä yrittäjiksi, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

Vasemmistoliitto julkaisi tänään neljä ehdotusta, joiden on määrä parantaa pienituloisten asemaa ja helpottaa työntekoa.

Vasemmistoliitto haluaisi ensinnäkin nostaa työttömyysturva ja ulosoton suojaosia. Suojaosa mahdollistaa nykyisin 300 euron tienaamisen kuukaudessa ilman päivärahan menettämistä. Vasemmistoliiton mielestä suojaosa tulisi korottaa 500 euroon. Ulosottoon ja velkavankeuteen ajautuneiden suojaosaa tulisi puolueen mukaan korottaa 800 euroon kuussa. ’

– Näin pieni summa ei motivoi ansaitsemaan ja aiheuttaa kohtuuttomia toimeentulovaikeuksia ylivelkaantuneille, vasemmistoliitto perustelee.

Suojaosien noston lisäksi vasemmistoliitto luopuisi työttömyysturvan tarveharkinnasta omaehtoisesti opiskelevien työttömien kohdalla. Puolue vaatii myös, että työttömille on annettava sitova etukäteispäätös siitä, kuinka esimerkiksi osa-aikainen työskentely vaikuttaisi heidän työttömyyspäivärahaansa ja muihin etuuksiinsa.

– Moni potentiaalinen osa-aikatyöntekijä, pienyrittäjä tai itsensätyöllistäjä ei uskalla lainkaan harjoittaa liiketoimintaa tai ottaa vastaan työtarjouksia etuuksien menettämisen pelossa.

Yrittäjyyteen vasemmisto kannustaisi nostamalla arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa vähintään 25 000 euroon nykyisestä 10 000 eurosta.

Uusimmat
MAINOS