Verkkouutiset

Vasemmistolaisia opiskelijoita katoaa kommunistisessa Kiinassa

Työläisten oikeuksia puolustavat opiskelijat ovat joutuneet viranomaisten syyniin.

Pelko leviää kiinalaisyliopistojen kampuksilla, sillä maata hallitseva kommunistinen puolue on käynnistänyt työläisten oikeuksien puolesta kampanjoivien opiskelija-aktivistien puhdistukset.

CNN kertoo, että viranomaiset ovat pidättäneet useita opiskelijoita. Uutiskanavan mukaan lukuisia vasemmistolaisen opiskelijaliikkeen jäseniä ja johtohahmoja on myös kadonnut.

Pekingin yliopiston opiskelija kertoo, että opiskelijat ovat jatkuvassa tarkkailussa.

– Vartijat ovat perässäsi jo siitäkin, jos olet osallistunut tilaisuuteen, jossa opiskelija-aktivisti ovat jakaneet lentolehtisiä, hän kertoo.

Kiinaa yksinvaltaisesti johtavan kommunistisen puolueen kerrotaan olevan huolissaan yliopistoista kumpuavasta ruohonjuuritason aktivismista. Presidentti Xi Jinpingin kaudella hallitus onkin pyrkinyt aiempaa kovaotteisemmin hiljentämään toisinajattelijat. Kohteeksi ovat joutuneet niin ihmisoikeuksien puolustajat kuin työläisten järjestäytymistä ajavat tahot ja uskonnolliset yhteisöt.

Työläisten oikeuksien puolesta kampanjoivat opiskelijat luokittelevat itsensä marxisteiksi. Marxismi on Karl Marxin kirjoituksiin pohjautuva sosialistinen oppijärjestelmä ja yhteiskunnallinen aatesuunta.

Cornellin yliopiston professori Eli Friedman näkee ironiaa siinä, että Kiinan kommunistinen puolue on hyökännyt vasemmistolaisia opiskelijoita vastaan. Friedman muistuttaa, että aikaisemmin kiinalaisopiskelijat pakotettiin opiskelemaan marxismia.

– Opiskelijat ovat omaksuneet marxismin opit, joten nyt hallitus tavallaan kukistaa omaa luomustaan, hän sanoo.

Uusimmat
MAINOS