Verkkouutiset

Ukrainan sotilas Donetskin alueella. / LEHTIKUVA / AFP Anatolii Stepanov

Varoitus Ukrainalle: Hyökkäys voi alkaa milloin vain

Britannian puolustusministerin mukaan jännitteiden taustalla on Vladimir Putinin viime kesänä julkaisema kirjoitus.

Britannian parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Tobias Ellwood arvioi sotilaallisen konfliktin riskin nousseen viime viikkoina erittäin korkealle tasolle.

Ukrainaan kohdistunut massiivinen kyberhyökkäys jätti suuren määrän asukkaita ilman lämmitystä ja pääsyä pankkitileilleen. Ellwood kuvailee Times-lehden mukaan Venäjän hyökkäysuhkaa ”väistämättömäksi ja välittömäksi”.

– Venäjä on hyökkäyksen partaalla, ja yrittää jälleen kerran piirtää uudelleen itäisen Euroopan karttaa. Historia tulee kysymään, miksi emme oppineet mitään historiasta, konservatiivien kansanedustaja tviittasi.

Britannian ulkoministeri Liz Trussin mukaan viime aikoina nähdyn disinformaatiokampanjan tavoitteena on aiheuttaa epävakautta Ukrainassa ja oikeuttaa maahan kohdistuva hyökkäys. Hän kehotti Venäjää lopettamaan aggressionsa ja palaamaan neuvottelupöytään.

Myös maan puolustusministeri Ben Wallace otti kantaa jännitteisiin Times-lehden julkaisemassa mielipidekirjoituksessa. Ministerin mukaan koko Euroopan tulisi olla huolissaan presidentti Vladimir Putinin viime kesänä julkaisemasta kirjoituksesta, jossa korostettiin venäläisten, ukrainalaisten ja valkovenäläisten yhteistä historiaa ja kulttuuria. Putinin mukaan nykyinen Ukraina on sortunut ”Venäjä-vihaan”.

– Lukijat voivat olla järkyttyneitä kirjoituksen sävystä, mutta myös yllättyneitä siitä, kuinka vähän siinä puhutaan Natosta. Eikö Naton ”ekspansionismi” ollutkaan Kremlin huolten taustalla, Ben Wallace kysyy.

Ministerin mukaan kirjoituksella voi olla vakavia seurauksia koko maanosalle.

– Jos jonakin kylmänä yönä tammikuussa tai helmikuussa Venäjän sotilasjoukot tunkeutuvat jälleen suvereeniin Ukrainaan, niin jättäkää huomiotta perättömät narratiivit ja väitteet Naton aggressiosta ja muistelkaa Venäjän presidentin omia sanoja viimekesäisessä esseessä, Wallace sanoo.

Uusimmat
MAINOS