Verkkouutiset

Varoitus TikTok-kiistasta: Kiina ei tätä purematta niele

USA:n ja Kiinan kauppakiistojen pelätään kiihtyvän.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

TikTok-sovelluksen mahdollisen kaupan ympärillä vellova epätietoisuus kiristää todennäköisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä, arvioi Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll.

Mediatietojen mukaan amerikkalainen Microsoft aikoo ostaa TikTok-sovelluksen kiinalaiselta Bytedancelta. Yhdysvaltain Presidentti Donoald Trump ilmoitti viime viikon perjantaina mahdollisesti estävänsä sovelluksen käytön USA:ssa siihen liittyvien tietoturvariskien takia.

Tällä viikolla Trump ilmoitti yllättäen hyväksyvänsä kaupan, jos Yhdysvaltojen hallinnolle maksetaan suuri prosenttiosuus kauppasummasta. Hän asetti kaupan syntymisen takarajaksi 15. syyskuuta. Jos Tiktok ei siihen mennessä ole siirtynyt yhdysvaltalaisomistukseen, Trump on uhannut sovelluksen käytön estämisellä maassa.

– Kyllä se varmasti kiristää Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä. Voisin kuvitella, että Kiina ei tätä purematta niele, Limnéll sanoo Verkkouutisille.

Hänen mukaansa Kiinalta on odotettavissa jonkinlainen vastatoimi.

– Se liittynee ennen kaikkea kauppapolitiikkaan ja yhdysvaltalaisten yritysten mahdollisuuteen toimia Kiinan markkinoilla.

– Jos TikTokin käyttö estetään kokonaan Yhdysvalloissa, niin Kiina tulee reagoimaan tähän samantyyppisesti omilla markkinoillaan.

Kiinan valtiollinen China Daily -lehti kirjoitti tällä viikolla, että maan hallitus ei hyväksy TikTok-kaupan ajamista läpi väkisin. Kiina voi ryhtyä toimiin Yhdysvaltoja vastaan, mikäli Bytedance pakotettaisiin myymään sovellus vastoin tahtoaan.

Limnéll on huolissaan siitä, että TikTok-jupakka kiihdyttää Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppakiistoja eri rajoitustoimien muodossa.

– Valitettavasti tällaisissa asioissa se kierre vaan lisääntyy, niin kuin historia osoittaa. Kun yksi osapuoli nokittaa, niin toinen nokittaa samalla mitalla. Sen jälkeen nokittelukierros on valmis, ja siitä voi pahimmassa tapauksessa koitua vakavia seurauksia.

USA:n ja Kiinan kiristyneet välit

Limnéll korostaa, että käynnissä oleva globaali teknologiakamppailu on osa laajempaa Yhdysvaltojen ja Kiinan valtataistelua politiikasta, taloudesta, turvallisuudesta ja maailmanherruudesta.

Hänen mukaansa TikTok on vain yksi sovellus ja esimerkki tässä kokonaisuudessa. Siitä on tullut kiihtyvän teknologiakamppailun leimahduspiste.

Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat kiristyneet lähes äärimmilleen viime aikoina. Kahden suurvallan välinen konflikti kärjistyi, kun ensin USA määräsi Kiinan Houstonin-konsulaatin suljettavaksi ja sen jälkeen Kiina sulki USA:n Chengdun-konsulaatin.

USA:n ja Kiinan välit ovat olleet jo pidempään kireät Etelä-Kiinan meren sotilaallisen jännitteen, koronaepidemian ja kauppakiistojen vuoksi. Välit kiristyivät entisestään, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kutsui heinäkuussa Kiinan aluevaatimuksia Etelä-Kiinan merellä laittomiksi.

Heti sen jälkeen preidentti Donald Trump määräsi Yhdysvaltojen laissa määritellyn Hongkongin erityisaseman lakkautettavaksi rangaistukseksi siitä, että Kiina sääti Hongkongiin kiistellyn turvallisuuslain.

Yhdysvaltain hallinto ilmoitti asettavansa pakotteita kaikille, jotka toimillaan heikentävät Honkongin demokraattisia prosesseja tai instituutioita. Kiinan ulkoministeriö sanoi Kiinan vastaavan pakotteilla Yhdysvaltojen kansalaisia vastaan.

Kiina ja Yhdysvallat ovat käyneet kiivasta sananvaihtoa myös Yhdysvaltain laivaston läsnäolosta ja harjoituksista Etelä-Kiinan merellä, jossa kulkee vilkas kauppa-alusten reitti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)