Verkkouutiset

Kokoomuksen Arto Satosen mukaan holtiton velkaantuminen pitää pysäyttää. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Varoitus talouden romahduksesta – ”riskit ovat valtavat”

Kokoomusedustajan mukaan puheet siitä, että velkaantuminen ei olisi ongelma, ovat täysin tuulesta temmattuja.

Kokoomuksen kansanedustajan Arto Satosen mukaan holtiton, pitkään kestävä velkaelvytys on tuhon tie.

– Jos nykyinen velkaelvytys ei johda romahdukseen, niin silloin entisille opettajilleni ja oppikirjojen tekijöille saa antaa lopputilin, Satonen toteaa Aamulehden mielipidekirjoituksessaan.

Yhdysvallat sopi hiljattain maan presidentti Joe Bidenin johdolla uudesta 973 miljardin investointiohjelmasta aiemman, perheille suunnatun 1,9 biljoonan paketin jatkoksi. Paketit ovat jatkoa entisen presidentti Donald Trumpin myöntämälle ”helikopterirahalle” eli koteihin lähetetyille shekeille.

Myös Eurooppa on myös tehnyt isoja ratkaisuja. EKP:n osto-ohjelma oli vuoden 2020 lopussa 1,85 biljoonaa euroa ja EU:n elvytyspaketti 750 miljardia euroa. Päälle tulee lisäksi kussakin EU-maassa omaa kansallista velkaelvytystä.

Satonen kertoo ymmärtävänsä Bidenia ja muita valtiojohtajia siinä, että koronan jäljiltä on suuri tarve nopeasti parantaa ihmisten toimeentuloa ja saada aikaan uusia työpaikkoja. Hän huomauttaa, etteivät talouden lait ole kuitenkaan muuttuneet mihinkään.

– Presidentti Sauli Niinistö onkin osuvasti puhunut tyhjän päällä elämisestä. Riskit on valtavat, kun elvytystä tehdään rahaa painamalla ja holtittomalla velkaantumisella, hän sanoo.

– Kansantaloustieteen perusoppi on, että kun rahaa painetaan talouskasvua enemmän, se johtaa inflaatioon. Nollakorko ei myöskään voi olla ikuinen.

Satosen mukaan velkaelvytyksen vaikutukset ovat jo nähtävissä. Työllisyyden ja pörssin lisäksi nousussa on myös inflaatio.

– USA:ssa ylittyi jo neljä prosenttia. Rakentamiseen kohdistuva elvytys on nostanut kymmeniä prosentteja raaka-aineiden, teräksen ja sahatavaran hintoja, kokoomusedustaja sanoo.

– Kun taloutta johdetaan politiikka edellä, ovat riskit valtavat. Puheet siitä, että velkaantuminen ei nykymaailmassa olisi ongelma, ovat täysin tuulesta temmattuja – päinvastoin. Mitä enemmän on velkaannuttu, sitä nopeammin tullaan alas, kun luottamus pettää ja korot lähtevät nousuun, hän varoittaa.

Uusimmat
MAINOS