Verkkouutiset

Käyttämättömänä seisovaa kaasuputkistoa Saksassa. DPA / LEHTIKUVA / STEFAN SAUER

Varoitus Saksalle: Kaasu voi loppua, jos kulutus ei putoa viidenneksellä

Maan energiavirastossa pelätään tuotannon poistumista Saksasta.

Saksan liittovaltion energiaviraston johtaja Klaus Müller varoittaa amerikkalaislehti Financial Timesin haastattelussa, että maa voi joutua sääntelemään kaasua talvella, mikäli se ei onnistu leikkaamaan kulutustaan vähintään viidenneksellä.

– Jos epäonnistumme tavoitteessamme, on todellinen riski ettei meillä ole riittävästi kaasua, Müller sanoo.

Müller toteaa, että Saksa tulee tarvitsemaan noin 10 gigawattia ylimääräistä kaasua muista lähteistä korvatakseen Venäjän tuonnista poisjäävän kaasun. Tämä on noin yhdeksän prosenttia Saksan nykyisestä kaasunkulutuksesta.

Vuoden alussa kaasun hinta oli Saksassa noin 66 euroa megawattitunnilta. Perjantaina sama lukema oli 206 euroa. Nousua on tullut noin 212 prosenttia.

Müllerin mukaan Saksalla riittää kaasua vain kahdeksi ja puoleksi talvikuukaudeksi, vaikka kaikki tankit täytettäisiin. Tavallista kylmempänä talvena se riittää vielä lyhyemmäksi aikaa.

– Tarvitsemme kaasua vähintään kahdeksi talveksi, ei vain yhdeksi. Eikä ole hyvä vaihtoehto tyhjentää kaasuvarantoja seuraavan vuoden kustannuksella.

Viikonloppuna Saksan valtiovarainministeriö määräsi kaikki yritykset ja paikallishallinnot vähentämään huonelämpötilansa 19 asteeseen talven ajaksi. Maa on siirtynyt toiselle tasolle kolmiasteisessa hätätilaohjelmassa.

Kolmannella asteella maan energiavirasto joutuisi päättämään, mille yrityksille kaasua ei enää voisi toimittaa. Müller toteaa, että kriisillä voi olla suuret, kauaskantoiset seuraukset maan yritysmaailmalle.

– Osa tuotannosta voi poistua Saksasta, koska kaasusta on tullut liian kallista. Ja se on todella vaikea asia.

Uusimmat
MAINOS