Verkkouutiset

Varoitus mullistuksesta – ”palkat nousevat”

Työikäinen väestö kutistuu kaikkialla. Tutkimuksen mukaan ilmiön vaikutukset ovat valtavia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

HSBC-pankki on julkaissut jättitutkimuksen, jossa perehdytään lähitulevaisuuden väestökehitykseen ja sen vaikutuksiin. Tutkimuksen on laatinut HSBC:n ekonomisti James Pomeroy.

Business Insider ruotii tässä raportin löydöksiä.

Pomeroyn mukaan maailman väestörakenteessa on tapahtumassa “ennennäkemätön muutos”, jonka seurauksilla on valtava vaikutus talouteen. Muutoksen ytimessä on maailmanlaajuinen työikäisen väestön määrän kasvun hidastuminen.

Tutkimuksessa huomautetaan, että vaikka työikäisen väestön kutistuminen onkin ollut tuttu ilmiö esimerkiksi Japanissa tai Saksassa jo vuosia tai jopa vuosikymmeniä, on vastaava nyt ensi kertaa tapahtunut myös maailman väkirikkaimmassa maassa, Kiinassa.

Työikäisen väestön kutistumisella on suuri vaikutus maailmantalouteen. Väestönkasvu on talouskasvun keskeisin moottori. HSBC:n raportin mukaan työikäinen väestö kasvaa kuitenkin vuonna 2020 vain joissakin Afrikan ja Lähi-idän maissa.

Pomeroy korostaa, että vaikka maailman kokonaisväestö kasvaakin vielä ainakin jonkin aikaa, hidastuu työikäisten määrän kasvu liki kaikkialla.

Tämä tarkoittaa, että tulevaisuudessa yhä harvempi työtä tekevä joutuu kannattelemaan kasvavaa eläkeläisten määrää. Muutos vaikuttaa myös palkkoihin. Raportin mukaan työn arvo kasvaa ympäristössä, jossa työväestön määrä lisääntyy entistä hitaammin tai jopa vähenee. Tämän takia arvokkaammiksi käyviä työtä tekeviä ihmisiä on esimerkiksi kannustettava muuttamaan entistä enemmän työn perässä.

Vaikka palkkakehitys voikin olla positiivista, on kolikolla Pomeroyn raportin mukaan myös kääntöpuoli. Hitaasti kasvava tai laskeva työväestön määrä tarkoittaa pitkittynyttä erittäin hitaan talouskasvun aikaa. Esimerkkejä tähän voi hakea vaikka Japanista ja Venäjältä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)