Verkkouutiset

Ihmisiä terassilla Helsingissä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Varoitus kesätissuttelusta: Terveys vaarantuu huomaamatta

Alkoholinkäyttö vahingoittaa maksaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Munuais- ja maksaliitto varoittaa kesätissutteluun liittyvistä vaaroista.

– Jos kesän ohjelmaasi on kuulunut päivällä seitinohuet, lounaalla eurooppalaisittain viiniä, grillatessa olutta palanpainikkeeksi ja kuohuvat auringonlaskua katsellessa, niin maksasi saattaa olla avun tarpeessa. Varsinkin, jos et loman päätyttyä osaa enää kiertää korkkia kiinni, tiedotteessa todetaan.

– Yksittäinenkin humalaan johtava juominen aiheuttaa muutoksia elimistöön ja ennen kaikkea maksan rasva-aineenvaihduntaan. Kun juominen jatkuu pidempään, myös haitat kertautuvat.

Liiton mukaan runsas ja jatkuva alkoholin käyttö aiheuttaa maksasolujen tulehduksen. Jo muutaman viikon runsas alkoholin käyttö aiheuttaa käytännössä kaikille ainakin maksan rasvoittumista.

Myös rasvamaksa voi edetä rasvamaksatulehdukseksi eli steatohepatiitiksi. Vuosien kuluessa tulehtuneeseen maksaan voi muodostua sidekudosta, mikä voi aiheuttaa maksakirroosin. Suomessa maksakirrooseista lähes yhdeksän kymmenestä on alkoholin aiheuttamia.

– Alkoholin käytön lopettaminen kannattaa aina. Kun maksan vauriot eivät ole vielä edenneet liian pitkälle ja alkoholin käytön lopettaa, rasvoittunut maksa voi palautua ennalleen jopa muutamassa viikossa, kertoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Vakavan alkoholihepatiitin vuoksi sairaalahoitoon joutunut henkilö on usein käyttänyt alkoholia pitkään, mutta erityisen alttiilla henkilöllä alkoholihepatiitti voi kehittyä jo vähäisemmällä ja lyhyemmällä alkoholinkäytöllä.

Turvallisen alkoholinkäytön raja?

Turvallista alkoholin käytön rajaa on vaikea asettaa, koska alkoholin maksalle aiheuttama haittaa riippuu muun muassa sukupuolesta, perintötekijöistä, ylipainosta, tupakoinnista ja muista sairauksista. Suositusten mukaan terveen aikuisen miehen kohtalaisen riskin taso on 14 annosta viikossa ja naisilla vain puolet tästä eli 7.

Liiton mukaan päivittäisellä tissuttelulla voi vaarantaa oman terveytensä huomaamattaan: Korkean riskin raja ylittyy miehillä jo kolmella ja naisilla kahdella alkoholiannoksella päivässä säännöllisesti käytettynä.

Myös sillä on merkitystä, missä yhteydessä alkoholia juo. Tutkimusten mukaan humalahakuinen juominen tyhjään vatsaan vahingoittaa sisäelimiä enemmän kuin kohtuullinen alkoholinkäyttö aterian yhteydessä. Ruokailu alkoholin käytön yhteydessä vaikuttaa myös alkoholin imeytymiseen ja siten veren alkoholipitoisuuteen.

Jos loman loputtua tuntuu siltä, että alkoholinkäyttöä ei saa itse vähennettyä, asian voi ottaa puheeksi esimerkiksi työterveyden tai terveyskeskuksen hoitajan kanssa ja saada oikea-aikaista apua.

–On tärkeää tunnistaa ongelma ja vaikeus laittaa korkki kiinni. Apua lopettamiseen kannattaa hakea ajoissa, Högström kehottaa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)