Verkkouutiset

”Vanhavasemmistolaiset ovat kuin kissoja: leimautuneet Venäjään paikkana”

Nato-jäsenyyttä kannattavan vihreän mielestä monelle asiassa on kyse identiteettipolitiikasta.

Vihreiden kansanedustajana 2003-2007 toiminut kirjailija Rosa Meriläinen kirjoittaa Helsingin Sanomissa, että asevelvollisuuden tasa-arvoistaminen olisi yksi syy liittyä Natoon. Meriläinen on jo aiemmin ryhtynyt kannattamaan Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Pohjoismainen yhteistyö ei ole suorituskykyinen ratkaisu. Se vain kuulostaa kivalta. Nato puolestaan on eurooppalainen puolustusjärjestelmä, Rosa Meriläinen toteaa.

Hän kertoo käynnistään pääesikunnassa lounaalla.

– Kun kalvosarja oli päässyt viimeiseen havainnekuvaansa, esiintymistaitoinen ja mukava upseeri pudotti painavan lauseen: ”Ymmärräthän, että tässä tapauksessa meidän olisi liityttävä Natoon.” Vastasin: ”Ymmärrän. Tämä on yksi syistä, miksi kannatan nykyään Suomen Nato-jäsenyyttä.” Moneen oli pääesikunnassa valmistauduttu ja varauduttu, mutta ei siihen, että kaltaiseni punavihreä pasifisti olisi näin pahasti kelkkansa kääntänyt.

– Kaltaiseni Nato-haukan nivusia on hiertänyt eniten kysymys ydinaseista sekä joidenkin Natoon kuuluvien maiden poliittisen järjestelmän tila. On hyvä huomata, että nämä samat ongelmat sisältyvät jo EU-jäsenyyteen.

Rosa Meriläisen mielestä Nato-keskustelussa Suomessa on kyse myös identiteettipolitiikasta.

– Vanhavasemmistolaiset ovat kuin kissoja: leimautuneet Venäjään paikkana, vaikka valta on päässyt vaihtumaan, hän kirjoittaa.

– Olen tehnyt paljon eurooppalaista yhteistyötä oman puolueeni vihreiden puitteissa ja voi pojat: kun olen yrittänyt saksalaisille tovereille selittää kielteistä Nato-kantaa ja myönteistä kantaa EU:n yhteisen puolustuksen kehittämiseen, olen saanut vastaani lähinnä tyhjän katseen. Eihän tämä sisäisesti ristiriitainen, tukevasti fantasiamaailmaan sitoutunut mielipidesolmu voi avautua sekä Natoon että EU:hun kuuluvan maan valveutuneelle poliitikolle.

Uusimmat
MAINOS