Verkkouutiset

Talvista Eiraa Helsingin keskustassa. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Vanhan kaksion neliöhinta Helsingin keskustassa 8329 euroa

Asuntomarkkinat rauhoittuivat loppuvuonna.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoden neljännellä neljänneksellä koko maassa 3,1 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 4,3 prosenttia. Kolmanteen neljännekseen verrattuna hinnat laskivat 0,3 prosenttia.

Neljännellä neljänneksellä vanhoja osakeasuntoja myytiin kiinteistönvälittäjien kautta 1,1 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten ja joulukuussa 2,8 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä hinnat nousivat viime vuoteen nähden kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Kolmanteen neljännekseen nähden hinnat laskivat Espoossa ja Oulussa, ja nousivat tai pysyivät edellisen neljänneksen tasolla muissa kaupungeissa.

Joulukuussa hinnat nousivat viime vuoteen nähden muissa kaupungeissa paitsi Turussa. Joulukuussa hinnat nousivat koko maassa 1,9 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 2,3 prosenttia.

Vanhan kerrostalokaksion keskimääräinen neliöhinta vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä oli Helsingin keskustassa 8[nbsp]329 euroa, Tampereen keskustassa 4[nbsp]029 euroa ja Turun keskustassa 3[nbsp]635 euroa.

Alueelliset erot hintakehityksessä suuria

Koko viime vuonna vanhoja osakehuoneistoja myytiin kiinteistönvälittäjien kautta 18 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Tampereella vanhoja osakeasuntoja myytiin 17 prosenttia enemmän ja Helsingissä 12 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Vantaalla ja Oulussa kauppoja tehtiin 15 prosenttia enemmän, ja Espoossa ja Turussa yhdeksän prosenttia enemmän.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat koko viime vuonna vuoteen 2020 verrattuna 3,7 prosenttia koko maassa ja pääkaupunkiseudulla 5,5 prosenttia.

Vaikka asuntokaupan vuosi oli vahva, hintakehityksen eriytyminen ei ole pysähtynyt.

Vuoteen 2020 nähden hinnat nousivat suurista kaupungeista eniten Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Vuoteen 2015 verrattuna hinnat ovat keskimäärin nousseet lähes yhdeksän prosenttia koko maassa ja pääkaupunkiseudulla 20 prosenttia. Alueittaiset ja kaupunkien sisäiset erot hintakehityksessä ja neliöhinnoissa ovat kuitenkin suuria.

Vuoteen 2015 verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet kuudessa suurimmassa kaupungissa, Porvoossa, Rovaniemellä ja Keravalla.

Esimerkiksi Helsingin ydinkeskustassa hinnat ovat nousseet vuodesta 2015 keskimäärin 37 prosenttia, kun taas kauempana keskustasta hinnat ovat nousseet noin 14 prosenttia.

Kotkan keskustassa hinnat ovat nousseet lähes 15 prosenttia ja kauempana keskustasta laskeneet lähes 24 prosenttia.

Myös uusien osakeasuntojen hinnat nousussa

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vuoden 2020 vastaavaan ajankohtaan verrattuna 4,0 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 5,4 prosenttia ja muualla Suomessa 2,5 prosenttia.

Uudiskohteiden hinnat nousivat edelliseen vuoteen nähden eniten Espoossa ja Oulussa.

Koko viime vuonna uudiskohteiden hinnat nousivat keskimäärin 5,6 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Vuoteen 2015 nähden uudiskohteiden hinnat ovat nousseet noin 21 prosenttia.

Uusimmat
MAINOS