Verkkouutiset

LKS 20230124 Raideliikennehankkeita tarkastelleen ohjausryhmän puheenjohtaja, Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen Helsingissa 24. tammikuuta 2023., LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Valtiovarainministeriö on valmis perääntymään sote-rahojen ”nollalinjasta”

Kansliapäällikkö Juha Majanen korostaa, että satojen miljoonien eurojen pitäisi kohdentua juuri hoitotyöhön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeriön ylin virkamies, kansliapäällikkö Juha Majanen on valmis perääntymään tähän saakka ministeriön virkamiesten kiinni pitämästä ”nollalinjasta” koskien hyvinvointialueille vaadittuja rahoja hoitojonojen purkamiseksi.

– Olemme olleet sitä mieltä, että tässä ei pitäisi hätäillä, koska hyvinvointialueille on juuri joulukuussa maksettu kahden kuukauden rahat eli siellä ei pitäisi olla tässä kohtaa rahapulaa. Voi olla, että tähän koronan seurauksena syntyneisiin hoitojonoihin ja hoitovelkaan tulisi kuitenkin satsata vähän aikaisemmin, Majanen sanoo Verkkouutisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hallituksen ministerit käyvät paraikaa neuvotteluja lisätalousarviosta ja hyvinvointialueille mahdollisesti myönnettävistä lisärahoista. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on vaatinut 500 miljoonaa euroa hoitojonojen purkamiseksi. Keskustan mielestä tämä lisäisi liikaa velkaantumista ja on ollut valmis noin puolet pienempään summaan.

– Voi olla hyvä, että joku hallituksen päättämä summa tähän käytetään, mutta sen pitäisi kohdentua juuri tähän hoitotyöhön eikä se saisi viedä intensiiviä pois näiltä tuottavuusohjelmilta. Eli hyvinvointialueiden kehittämistyössä hanskat ei saa pudota sen vuoksi, että tähän tulee joku summa rahaa, Majanen korostaa.

Majanen myöntää, että voimakas inflaatio ja kunta-alan palkankorotukset tuovat lisähaastetta hyvinvointialueille.

– Hoitoonpääsyn aikoja voi olla viisasta lyhentää, koska jos hoitoonpääsy pitkittyy ja tilanne pahenee, tämä on sitten entistäkin kalliimpaa. Eli emme enää ajattele, että nolla on välttämättä ainoa oikea vastaus.

Mikä se summa voisi olla?

– Puhutaan joistakin sadoista miljoonista. Viisaasti käytettynä se voisi vähentää tulevia kustannuksia.

Onko 500 miljoonaa euroa liikaa?

– Se on kyllä varsin paljon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)