Verkkouutiset

Valtioilla maksamattomia EU-laskuja jo liki 30 miljardilla eurolla

EU:n eri ohjelmista oli jo viime vuoden lopussa kertynyt maksamattomia laskuja yli 23 miljardia euroa. Nyt määrän uskotaan lähentelevän jo 30 miljardia.

EU:n budjettineuvottelut katkesivat viime yönä tuloksettomina, kun sovittelun määräaika kului umpeen.

Neuvotteluihin osallistuneen budjettivaliokunnan varapuheenjohtajan Petri Sarvamaan mukaan parlamentti ei voinut hyväksyä neuvoston maanantaista kantaa, koska EU:n maksuvaje olisi edelleen kasvanut sen myötä.

”Suunta on käännettävä”, Sarvamaa toteaa tiedotteessaan.

”Jäsenmaiden on maksettava laskut, joihin ne ovat sitoutuneet. Kyse on ohjelmista, jotka on suunnattu muun muassa opiskelijoille, nuorille, tutkijoille ja tutkimuslaitoksille, pk-yrityksille, aluekehitykseen ja moneen muuhun tärkeään kohteeseen”, Sarvamaa muistuttaa.

Tällä hetkellä maksamattomia laskuja uskotaan olevan jo noin 30 miljardin euron edestä.

Sovittelun kariuduttua komission on annettava neuvostolle ja parlamentille uusi budjettiesitys.

Sarvamaan mukaan komission varapuheenjohtaja Kristalina Georgieva on luvannut antaa uuden esityksen lähipäivinä, jolloin olisi mahdollista löytää asiasta sopu vielä ennen parlamentin joulukuun täysistuntoa.

Mikäli parlamentti ei hyväksy ensi vuoden budjettia joulukuussa, myönnetään ensi vuodelle varoja kuukausittain aina kahdestoista osa kerrallaan tämän vuoden budjetin pohjalta.

”Koska maksatukset toteutetaan vuoden alimpien tasojen mukaan, tämä pahentaa edelleen maksuvajetta eikä voi olla myöskään jäsenmaiden etujen mukaista”, Sarvamaa painottaa.

Uusimmat
MAINOS