Verkkouutiset

Eduskunta on käsitellyt jälleen kerran tartuntatautilain tarkistamista. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Valta ei kuulu yhdelle ministerille” – Krista Kiurua kaivattiin eduskunnassa

Kansanedustaja haluaisi selvitystä siitä, mitä itärajalla tapahtui ja miksi.

Eduskunnan täysistunnossa olivat tiistaina käsittelyssä rajaliikenteeseen liittyvät tartuntatautilain muutokset. Kokoomuksen Timo Heinosen mukaan ”hyvä, että lopultakin”.

– Ensinhän näytti, että tämä vasemmistohallitus ei saa rajoja kiinni, ja nyt näyttää siltä, että vasemmistohallitus ei saa rajoja auki koronaturvallisesti, Timo Heinonen totesi puheenvuorossaan.

Kokoomusedustaja totesi lain tilanteen muuttuneen valiokuntakäsittelyn myötä.

– Haluankin antaa kiitosta Sanna Marinin hallitukselle ja keskustalaiselle sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja (Markus) Lohelle siitä, että valiokunta teki sitä työtä, mikä valiokunnalle kuuluu, teki sen työn, mikä eduskunnalle kuuluu, käytti sitä valtaa, mikä eduskunnalle kuuluu. Valta kuuluu Suomen eduskunnalle eikä yhdelle ministerille tai ministeriölle taikka yhdelle tai kahdelle virkamiehelle, Heinonen sanoi.

– Eduskunnan tehtävä on säätää lakia ja käyttää sitä valtaa. Kiitos tästä keskustalle, että olette puolustaneet tätä eduskunnan asemaa hyvällä tavalla puheenjohtaja Lohen johdolla.

Heinosen mukaan kokoomus on pitkään pitänyt esillä koronatodistusta ja koronapassia.

– Niitä olisi ollut hyvin aikaa tehdä kaikessa rauhassa jo viime kesänä, viime syksynä, valmistautua siihen tilanteeseen, kun tiedettiin, että sieltä tulee toinen aalto, ja tiedettiin, että sen jälkeen päästään uudelleen avaamaan. Olisi voitu tehdä rauhassa hyvä järjestelmä, sellainen, että olisimme voineet avata tätä matkailua ja Suomeen tuloa koronaturvallisesti. Sehän koskee myös tapahtumia, joista vasemmistohallitusta on tietysti kulttuuriväki ihan aiheellisesti röykyttänyt oikein kunnolla.

Kansanedustaja ihmetteli tilannetta, jossa esitetään kohtuuttomia ja kohtuuttomasti voimavaroja vieviä toimia.

– Mitä merkitystä näillä toimilla on, jos sitten tilanteissa, jollainen nähtiin esimerkiksi itärajalla, toimitaan niin kuin toimittiin? Olisin odottanut, että terveydestä vastaava ministeri, ministeri Krista Kiuru olisi ollut vastaamassa täällä eduskunnassa ja kertomassa, miten näin pääsi tapahtumaan. On täysin vastuutonta, että se raja avattiin ja annettiin tämän deltavariantin tulla yli näiden matkustajien toimesta.

– Ymmärtääkseni siellä olisi voitu nämä toimenpiteet toteuttaa. Se olisi vienyt jonkun verran aikaa, kun siihen ei hallitus ollut valmistautunut viranomaisten kanssa. Mitä toki itse ihmettelen, kerran sekin oli täysin tiedossa, että minä päivänä sinne ollaan menossa, kun sinne kerran annettiin mennä, ja yhtä hyvin tiedettiin, että ei kukaan halua Venäjälle jäädä, että sieltä tullaan myös takaisin, ja siitä huolimatta tilanteen annettiin mennä tämänlaiseksi.

Heinonen sanoi odottaneensa, että terveysministeri Krista Kiuru olisi ollut istunnossa paikalla ”kun tästä rajaturvallisuudesta puhutaan, kantamassa vastuuta siitä tapahtumasta, mikä itärajallakin tapahtui”.

– Kerran on täysin mahdollista, että tämä deltavariantti leviää sillä tavalla, että tämänkin kesän tapahtumia ollaan sulkemassa. Se tarkoittaa jälleen isoa laskua suomalaisille työntekijöille, suomalaisille yrityksille ja suomalaisille veronmaksajille, jos tämäkin kesä tämän, voisi sanoa, kertakaikkisen hölmöilyn takia joudutaan vielä laittamaan kiinni.

– Tässähän päävastuu on tietysti yksilöillä, jotka ovat sinne menneet, mutta kyllä yksilöiden, suomalaisten, pitää voida luottaa siihen, että viranomaiset toimivat heille annetuilla ohjeilla.

Hänen mukaansa ”tuntuu, että silloin kun niitä onnistumisia tapahtuu, niin silloin kyllä ollaan mielellään niistä puhumassa, mutta silloin kun tapahtuu tämäntyyppisiä erittäin ikäviä ja valitettavia tapahtumia, niin silloin mielellään katsotaan vain eteenpäin. Pitäisi uskaltaa katsoa taaksepäinkin ja ottaa myös niistä opiksi”.

SDP:n Aki Lindénillä oli lyhyt kommentti.

– Mitä tuli tuohon äskeiseen Heinosen puheenvuoroon, niin voi tuota populismin riemuvoittoa, kun sekin on Krista Kiurun vika, että jotkut menevät hölmöilemään itärajan taakse, Aki Lindén sanoi. 

Uusimmat
MAINOS