Verkkouutiset

”Vallalla on ollut Venäjän voimapolitiikkaa myötäilevä henki”

Atte Kalevan mukaan Venäjään suhtaudutaan sinisilmäisesti.

Sotatieteiden maisteri Atte Kalevan mukaan Suomessa on ollut valalla Venäjän voimapolitiikkaa myötäilevä henki.

–  Vallalla on ollut eräänlainen uussuomettunut, Venäjän aggressiivista voimapolitiikkaa yliymmärtävä henki, jossa Venäjä halutaan korostuneesti nähdä vain kauppakumppanina. Se on sinisilmäisen naiivia, Kaleva kirjoittaa Verkkouutisten blogissaan.

Kaleva kirjoittaa, että viime viikonloppuna Turun saaristossa tapahtui Suomen oloissa poikkeuksellinen viranomaisoperaatio, kun Venäjään kytköksissä olevaan Airiston Helmi -yrityksen tiloihin tehtiin kotietsintä.

– Airiston Helmi on systemaattisesti hankkinut omistukseensa kiinteistöjä ja maa-alueita keskeisten laivaväylien ja puolustusvoimien kohteiden läheltä. Monet ovat jo pitkään jakaneet huoleni ulkomaalaisten, lähinnä venäläisten, maakaupoista maanpuolustuksen ja kansallisen turvallisuuden kannalta keskeisten kohteiden läheisyydessä. Mutta valitettavan monet ovat myös kieltäytyneet näkemästä asiassa turvallisuusuhkaa.

Kalevan mukaan Venäjä on aina pyrkinyt vaikuttamaan naapureihinsa.

– Sillä ei lopulta ole merkitystä, oliko Airiston Helmen tapauksessa kyse vähän tavallista järeämmästä talousrikostutkinnasta vai Venäjän hybridivaikuttamisen ennaltaehkäisevästä torjunnasta. Tärkeintä on signaali, jonka Suomen turvallisuusviranomaiset operaatiollaan itänaapurillemme antoivat: olemme hereillä.

Kalevan mukaan Suomessa on ”vihdoin aika hylätä suomettunut tapa käsitellä Venäjää”.

– Tunkkainen YYA-aikakausi on päättynyt, eikä meidän tarvitse enää nöyristellä. Voimme olla ylpeitä Suomesta ja suomalaisuudesta ja kehittää naapurisuhteita Venäjään aidolla Paasikiven linjalla: tosiasiat tunnustaen, mutta omista periaatteista kiinni pitäen.

LUE LISÄÄ:
Atte Kaleva: Syysaamu Airistolla

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)