Verkkouutiset

Valko-Venäjän presidentti: Pelkkä korona ei ole tappanut ketään

Koronaan kuolleen ensihoitajan tapaus on noussut julkisuuteen Valko-Venäjällä.

Valkovenäläinen Daniil Lipilin on varma, että hänen 50-vuotias isänsä Vasil Lipilin kuoli covid-19-tautiin. Kuolintodistukseen on kirjattu koronavirus. Vasil työskenteli 20-vuotta ambulanssin ensihoitajana Barysaun kaupungissa, kertoo uutissivusto Radio Free Europe.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka on kuitenkin sitä mieltä, että yksikään valkovenäläinen ei ole kuollut covid-19-tautiin.

Johns Hopkinsin yliopiston tilastojen mukaan 60 ihmistä on kuollut koronaan Valko-Venäjällä. Vahvistettuja tapauksia on 8022 kappaletta.

Monissa maissa on määrätty tiukkoja liikkumisrajoituksia ja muita toimenpiteitä viruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Vuodesta 1994 lähtien maata johtanut presidentti Lukašenka ei ole kuitenkaan ryhtynyt rajoitustoimiin. Hän on sen sijaan kutsunut koronapandemiaa psykoosiksi ja kehottanut kansalaisia torjumaan koronaa saunomalla, juomalla vodkaa ja menemällä maalle töihin.

Presidentti Lukašenka on toistuvasti todennut tilanteen olevan hallinnassa. Journalistien, kriitikoiden ja lääkintähenkilöstön mukaan tilanne on kuitenkin kaikkea muuta kuin hallussa. Terveydenhuoltojärjestelmän kerrotaan ylikuormittuneen koronatapausten vuoksi.

– Mitä ihmettä maassamme oikein tapahtuu. Minulla on hallussani dokumentti, joka vahvistaa sen olleen covid-19, Daniil sanoo viitaten isänsä kuolemaan.

– Miksi he (hallinto) eivät ota näitä tilastoja tosissaan? Mitä he yrittävät saavuttaa? En todellakaan ymmärrä sitä.

”Kukaan ei kuole”

Daniilin Vasil-isä sairastui 26. maaliskuuta. Terveysasemalla Vasilille annettiin antibiootteja ja neuvottiin lepäämään kotona. Pian hänet kuitenkin lähetettiin sairaalaan, jossa hän sai tehohoitoa ja joutui hengityskoneeseen. Vasil kuoli 8. huhtikuuta.

Terveysministeri Uladzimer Karanik viittasi 17. huhtikuuta pidetyssä tiedotustilaisuudessa Vasilin kuolemaan mainitsematta kuitenkaan hänen nimeään.

Karanik totesi, että ensihoitajan kuolema Barysaussa ei välttämättä liittynyt koronavirukseen. Valko-Venäjän hallinto ja viranomaiset väittävät monien kuolemantapausten johtuneen keuhkokuumeesta.

Daniilin mukaan Vasilin kuolintodistukseen on kirjattu sekä keuhkokuume että koronavirus.

Ministerin tiedotustilaisuudessa kerrottiin ainakin 419 lääkintähenkilöstöön kuuluvan ihmisen saaneen tartunnan. Heistä 90 työskentelee ensihoitajina.

Presidentti Lukašenka totesi 13. huhtikuuta, että ”kukaan ei kuole koronavirukseen maassamme”. Presidentin mukaan koronaan liittyneen kuolemantapaukset johtuivat aiemmista terveysongelmista.

– Yksikään ihminen ei kuollut pelkästään koronavirukseen, presidentti sanoi.

Uusimmat
MAINOS