Verkkouutiset

Valko-Venäjällä joukkopidätyksiä

Ihmisoikeusjärjestön mukaan pidätettyjä on yli sata.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka ilmoitti pyrkivänsä 6. presidenttikaudelleen ja pidätytti vastaehdokkaansa, mistä Verkkouutiset kertoi aiemmin tässä. Perjantai 19. kesäkuuta oli viimeinen päivä vaihtoehtoisten presidenttiehdokkaiden asettamiseksi, ja valkovenäläiset kokoontuivat spontaanisti ihmisketjuiksi protestoimaan johtavan oppositioehdokkaan Viktar Babarykan pidättämistä.

Rauhanomaisia protestoijia on nyt pidätetty 120 henkeä ihmisoikeusjärjestö Spring96:n mukaan pääkaupunki Minskin lisäksi muun muassa Homelissa, Vitsebskissä, Mahiljoussa ja Bobruiskissa. Pidätettyjen joukossa on järjestön mukaan ainakin yksi alaikäinen sekä kansainvälisiä toimittajia ja Venäjän, Ukrainan ja Tshekin kansalaisuuden omaavia.

Pidätetyt ovat raportoineet pahoinpitelyistä ja täyteen ahdetuista selleistä. Järjestö väittää alaikäistä Aljaksandr Seradaa pahoinpidellyn pidätyksen aikana. Ukrainan television 112-kanavan Inna Kardashin mukaan hänen kanssaan sellissä oli 25 muuta pidätettyä, mutta järjestö on kirjannut myös ilmoituksen peräti 37 vangista samassa sellissä.

Valko-Venäjän viranomaisten mukaan  entinen Belgazprombankin johtaja Viktar Babaryka on ”laittomuuksien johtaja”. Itse presidentti Lukashenkan mukaan viranomaiset onnistuivat ”estämään laaja-alaisen suunnitelman Valko-Venäjän epävakauttamiseksi”, joka ”saattaisi johtaa maan jonkinlaiseen Maidaniin”, välittää Meduza.

Minskin protesteista ja miliisiväkivallasta on julkaistu myös videokuvaa.

https://www.facebook.com/aspivovarov/videos/295900561540809/

Uusimmat
MAINOS