Verkkouutiset

Valko-Venäjällä äänestetään – netti poikki, armeija kaduilla

Oppositio syyttää presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vaalivilpistä.

Valko-Venäjällä äänestetään tänään presidentinvaaleissa, uutisoi Euronews. Istuva presidentti Aljaksandr Lukašenka, joka on ollut vallassa vuodesta 1994 lähtien, pyrkii vaaleissa kuudennelle kaudelleen.

Valko-Venäjän keskusvaalilautakunta esti jo heinäkuussa suosituimpien oppositiopoliitikkojen ehdokkuudet, ja mielenosoittajia sekä muita opposition jäseniä on pidätetty. Viranomaiset ovat myös kieltäneet itsenäiset vaalitarkkailijat ja vaaligallupit, jonka lisäksi epäilyksiä on herättänyt ennakkoäänien suuri määrä, jonka epäillään olevan osoitus vaalivilpistä.

Lukašenkan suosituin vastaehdokas on Svjatlana Tsihanouskaja, joka asettui ehdolle aviomiehensä pidätyksen jälkeen. Tsihanouskajasta on nopeasti tullut opposition symboli, ja hänen kampanjatilaisuutensa ovat houkutelleet paikalle kymmeniä tuhansia ihmisiä eri puolilla maata.

Tsihanouskaja on kampanjoinut poliittisten vankien vapauttamisella ja rehellisillä vaaleilla. Euronewsin haastattelussa Tsihanouskaja uskoi muutoksen tulevan myös Valko-Venäjälle.

– [Lukašenkalla] ei ole enää kansan tukea. Olen varma, että valkovenäläiset eivät anna hänen hallita enää kuudetta kautta, Tsihanouskaja kommentoi.

Lukašenka itse on Radio Free Europen mukaan kutsunut Tsihanouskajaa ”raukaksi” ja todennut, ettei Valko-Venäjä ole valmis naispresidentille. Hän on myös syyttänyt vastaehdokastaan ulkovaltojen sätkynukeksi, joka haluaa aiheutta kaaosta.

Twitterissä raportoitiin sunnuntaina ongelmista internetyhteysten kanssa maan pääkaupungissa Minskissä. Kaupungin sisääntuloväylille ilmestyi jo lauantai-iltana poliisin ja armeijan tarkastuspisteitä, joissa sotilaat ja miliisit pysäyttivät ja tutkivat autoja.

Uusimmat
MAINOS