Verkkouutiset

Rajavyöhykkeen kyltti Imatran Pelkolassa. LEHTIKUVA / LAURI HEINO

Valiokunta linjasi: Itäraja voidaan sulkea hätätilanteessa

Valtio voi myös päättää rajanylityspaikkojen määrästä ja sijainnista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan antaman lausunnon mukaan Suomen raja voidaan sulkea kokonaan poikkeustilanteessa.

– Linjasimme tänään perustuslakivaliokunnassa, että itäraja voidaan hätätilanteessa sulkea. Rajan sulkupykälä on perustuslainmukainen: ”Perustuslakivaliokunta katsoo, että lyhytaikainen rajan täyssulku voi erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa olla mahdollinen”, kirjoittaa perustuslakivaliokunnan kokoomusedustaja Heikki Westman.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Valtio voi myös keskittää turvapaikan haun Suomen valtakunnanrajalla yhteen tai useampaan rajanylityspaikkaan, jos suuri tulijoiden määrä tai esimerkiksi Venäjän vaikutustoiminta sitä vaatii. Keskittämispäätös voidaan säätää tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.

– Toteamme lausunnossa edelleen rajanylityspaikkojen määrästä: Perustuslakivaliokunnan käsityksen mukaan välineellistetyn maahantulon tilanteessa valtiolla ei ole oikeudellista estettä päättää rajanylityspaikkojen määrästä tai niiden sijainnista, kertoo Westman.

Westman kirjoittaa myös, että ”Suomi voi turvautua hallituksen esittämää järeämpiin keinoihin”.

– Vakava valtion keskeisiin etuihin suuntautuva vakava ja akuutti hätätilanne voi oikeuttaa kansainvälisen oikeuden muutoin asettamien velvoitteiden rikkomisen näiden keskeisten etujen varjelemiseksi.

Lausuntoon jättivät eriävän mielipiteen kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Bella Forsgrén (vihr.) ja Anna Kontula (vas.).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)