Verkkouutiset

Häkkivarasto voi olla varkaalle kuin näyteikkuna, muistuttaa vakuutusyhtiö. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Vakuutustilastoissa näkyy uusi rikosilmiö – ”Ostajan kannattaa miettiä”

Jos käytettyä luksusvaatetta kaupitellaan alhaiseen hintaan, kannattaa sen alkuperä kyseenalaistaa.

Vaatevarkauksien ja -ryöstöjen määrä on viime vuodet ollut kasvussa, kertoo Pohjola Vakuutus. Vaatteita varastetaan tilastojen mukaan erityisesti varastotiloista, autoista ja urheilu- sekä liikuntatiloista.

Luksustuotteet kiinnittävät varkaiden huomion myös kadulla. Kadulla tapahtuvat ryöstöt ovat lisääntyneet nopeasti, mutta tilastojen mukaan rahallisesti suurimmat vaatevarkauksista aiheutuneet vahingot syntyvät edelleen ullakko- ja kellarivarastojen murtojen yhteydessä.

Vahingot nousevat usein tuhansiin euroihin, sillä yleensä pitkäkyntisten mukaan lähtee suurempi saalis. Usein varastoista viedään kalliita untuvatakkeja ja esimerkiksi arvokelloja sekä -koruja.

– Kun rikollinen pääsee varastotiloihin, voi hän usein operoida melko rauhassa, mutta aikaa kaikkien varastojen läpikäymiseen ei kuitenkaan ole. Häkkivarastot ovat kuin näyteikkunoita, joten jos mitään mielenkiintoista ei näy, sitä suuremmalla todennäköisyydellä varasto jätetään rauhaan, kertoo tiedotteessa Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala.

– Myös vakuutuksen suojeluohjeiden mukaan omaisuuden tulee olla varastossa peitettynä tai sijoitettuna siten, että sitä ei näe tilaan murtautumatta. Lisäksi tilan varaston tulee olla lukittuna, Kujala jatkaa.

Käytettyjen vaatteiden kauppa lisääntyy vauhdilla, minkä vuoksi ne kiinnostavat myös varkaita. Nykyään myös arvonsa hyvin säilyttäviä high-end-tuotteita ostetaan jälkimarkkinoilta runsaasti.

– Tuotteita varastetaan paljon myytäväksi, joten kalliimpaa vaatetta jälkimarkkinoilta ostaessaan kannattaa pohtia tuotteen alkuperää, etenkin silloin kun hinta vaikuttaa erityisen alhaiselta, Kujala huomauttaa.

Asiakkaan voi yllättää se, että esimerkiksi Pohjolan kotivakuutus kattaa vahinkoja enintään 10 prosenttia koti-irtaimistoon valitusta enimmäiskorvauksesta tavaroille, joita säilytetään vuokra- tai osakehuoneiston varastotiloissa.

Varastojen ohella omaisuutta varastetaan paljon autoista. Tilastojen mukaan autoista viedään esimerkiksi merkkilaukkuja. Vakuutusehtojen mukaan autoista varastettua omaisuuttaa voidaan kuitenkin korvata tilanteen mukaan enintään 1000 euroon asti.

– Tällä ehdolla kannustamme siihen, että omaisuutta ei varastoitaisi autossa. Poikkeuksena ehtoon ovat esimerkiksi lomamatkat ja muutot, jolloin tavaran säilyttämiseen autossa on pätevä syy, Kujala huomauttaa.

Vaatekappaleita raportoidaan vakuutusyhtiön mukaan varastetuiksi jatkuvasti. Murtoja lukuun ottamatta suurin osa tilastoiduista vaatteiden varkauksista tapahtuu silloin kun ne on jätetty vartioimatta esimerkiksi liikuntatiloissa, kuten uimahallien ja kuntosalien pukukopeissa.

Harrastetilojen lisäksi pitkäkyntiset aktivoituvat ravintoloissa ja kesäaikaan terasseilla. Esille nousee myös tilanteita, joissa esimerkiksi työpaikan lukolliseen kaappiin on murtauduttu ja vaatteita varastettu työpäivän aikana.

Kujala muistuttaa, että tällaisissa tilanteissa varkauksiin sovelletaan ehtoa, jolloin omaisuuden enimmäiskorvausmäärä ilman arvotavaravakuutusta on 5000 euroa.

– Tämä on huomioitava, kun esimerkiksi erityisen kallista kelloa, korua tai laukkua pidetään mukana vakuutuspaikan ulkopuolella. Kannattaa miettiä jättääkö kallista korua uimahallin pukukaappiin tai arvokkainta takkia vartioimatta narikkaan.

Valitettava ja yleistynyt trendi on kaduilla tapahtuvat ryöstöt, mikä näkyy myös vakuutustilastoissa. Etenkin nuorten keskuudessa merkkivaatteita ja asusteita vohkitaan kaduilla aiempaa ahkerammin. Vaatteita viedään jopa suoraan käyttäjän päältä.

Yleisimmin rikollisten huomion kiinnittävät kalliit takit, laukut tai kengät. Myös asusteet, kuten arvokellot ja korut herättävät varkaissa kiinnostusta. Luksusmerkit, kuten Gucci, Moncler ja Canada Goose korostuvat ryöstötilastoissa.

Pohjola Vakuutuksen tilastoissa näkyy myös tapauksia, joissa rikollinen on ryöstön yhteydessä käyttänyt väkivaltaa.

– Tällaiset tapaukset ovat onneksi olleet erittäin harvinaisia, Kujala toteaa.

LUE MYÖS:
Tulli huomasi uuden ilmiön tuoteväärennösten kaupassa – ”Se nyt vain halutaan”

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)