Verkkouutiset

Vakava varoitus Suomelle: ”Älkää yllättykö, jos Putin valtaa alueitanne”

Asiantuntijan mukaan Suomen ja Ruotsin ei tulisi aliarvioida Venäjän pyrkimyksiä pitää maat erillään puolustusliitto Natosta.

Kansainvälisen turvallisuuden asiantuntija Jorge Benitezin mukaan Venäjä yrittää tehdä parhaansa estääkseen Ruotsin ja Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden. Hänen mukaansa Venäjän maille esittämät uhkaukset eivät ole yksittäistapauksia, vaan osa sen strategiaa pakottaa maat noudattamaan sen tahtoa.

”Aivan kuten Venäjä varoitti Georgiaa ja Ukrainaa olemaan menemättä lähemmäksi Natoa, ovat sen johtajat tehneet useita selkeitä ja vaarallisia lausuntoja Suomen ja Ruotsin suhteista Natoon”, Benitez kirjoittaa US Newsin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.

Benitez viittaa Venäjän Ruotsin-suurlähettiläs Viktor Tatarintsevin alkukesäisiin lausuntoihin, jossa hän antoi ymmärtää luvassa olevan sotilaallisia seuraamuksia, mikäli Ruotsi liittyisi Natoon. Suomen osalta esimerkiksi presidentti Vladimir Putinin lähipiiriläinen Sergei Markov on väläyttänyt kolmannen maailmansodan mahdollisuutta, mikäli maa päättäisi liittyä puolustusliiton jäseneksi.

Näiden tukena Venäjä on käyttänyt hänen mukaansa meri- ja ilmatilaloukkauksia, sekä rakentanut uutta sotilasinfrastruktuuria Suomen rajan tuntumaan. Benitez ei pidä todennäköisenä, että Venäjä turvautuisi silti perinteiseen valloitussodankäyntiin maita vastaan, vaan toimisi ennemmin kuten Ukrainan Krimillä ja Donbassissa.

”Putin yhdistää todennäköisemmin hybridisodankäynnin ja perinteisen sotilasylivoiman vallatakseen juuri riittävästi Suomen ja Ruotsin alueita luodakseen uuden jäätyneen konfliktin, sekä tekee poliittisesti mahdottomaksi kummallekaan maalle saada Nato-jäsenyyttä”, hän arvioi.

Benitezin mukaan maiden tulisikin pitää nyt huoli että päätöksenteko säilyy omissa käsissä, sekä varautua myös Ukrainan yhteydessä käytettyyn propaganda-aaltoon.

”Suomen ja Ruotsin ei pidä yllättyä, jos Putin puuttuu asioihin estääkseen Nato-jäsenyyden.”

Jorge Benitez on NATOSource-blogisivuston johtaja ja Atlantic Councilin tutkija.

Uusimmat
MAINOS