Verkkouutiset

Väitöskirja lyttää nykyiset tieteenteon periaatteet

Tuoreen väitöskirjan mukaan länsimaisen tieteenhistorian ja -filosofian tietyt suuntaukset ovat viimeisen 400 vuoden ajalta "surullista luettavaa".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Länsimaisen tieteen todellisuuskäsitys on käynyt englantilaisen filosofin R.C. Collingwoodin mukaan läpi kolme radikaalia murrosta. Neljäs murros on juuri tapahtumassa, sillä kvanttimekaniikka muuttaa totaalisesti klassisen fysiikan aseman fyysisen todellisuuden kuvaajana, toteaa väittelijä Ilkka Kamaja.

Hänen mukaansa kvanttimekaniikka tekee lopun ”objektiivisen ja absoluuttisen totuuden” havaintoprosesseista sekä ihmisen asemasta maailmasta erillään olevana havainnoijana.

– Kun tämän tason todellisuuskäsitykset muuttuvat, se vaikuttaa syvällisesti myös ihmistieteiden perusteisiin, Kamaja sanoo väitöstiedotteessaan.

Kamajan mukaan länsimaisen tieteenhistorian ja -filosofian tietyt suuntaukset ovat viimeisen 400 vuoden ajalta ”surullista luettavaa”.

Descartesista 1600-luvulla alkanut filosofinen dualismi on kahlinnut tieteen kehittymistä. Luonnontieteiden mekanistis-determistinen maailmankuva on pakottanut ihmistieteilijät nurkkiin häpeämään tai hyväksymään aivo-ärsyke-hammasratas-maailmankuvan. Aikakauden syntilistaan kuuluvat myös 1900-luvun lopun ultra-individualistiset tiedekäsitykset, jotka edustavat lähinnä sairaalloista oman egon palvontaa ja narsismia. Näistä suuntauksista periytyvät tieteen periaatteet ovat tulleet tiensä päähän, Kamaja väittää.

Hänen mukaansa tieteiden pitää ainakin tässä maailmanajassa edistää ihmiskeskeisiä positiivisia asioita eli ihmisen kognitiivisten ja situaationalisten ominaisuuksien kehittämistä ja ihmisryhmien välistä kommunikaatiota ja yhteistyötä.

– Kvanttimekaniikka on muuttanut käsitystämme tietämisestä ja tiedosta niin paljon, että se ei voi olla vaikuttamatta kaikkien tieteiden perusteisiin. Uusi aika vaatii nykyisten maailmankuvien radikaaleja uudelleen arviointeja, tieteenfilosofisia uudistuksia ja uusia metodeja, Kamaja sanoo.

Kamaja rakentaa tieteelle laajan filosofisen ja metateoreettisen viitekehyksen, joka pyrkii vastaamaan uudenlaisen tietämisen haasteisiin. Kehys on hänen mukaansa mittava, mutta tieteenteoriana silti kompaktimpi kuin perinteiset käsitykset tieteestä.

– Kehyksessä käytetään ja yhdistetään klassista fysiikkaa makrotason kuvaajana, kvanttimekaniikan uusia tulkintoja, solubiologiaa uutena predominanttitieteenä ja holistista ihmiskäsitystä mahdollistamaan ihmisen tajunnallisuuden huomioimisen.

Kamaja määrittelee myös uuden, informaatioteknologian korvaavan tieteenalan MID:n (multi-dimensional information-based discipline). Väittelijän mukaan MID on aidosti monitieteinen, sillä sen teoreettinen ydin perustuu Karl Popperin Kolmen maailman teoriaan.

FM Ilkka Kamajan väitöskirja Ajan vuorovedet vaihtuvat –Tieteenalan kehittäminen käsitteen-, mallin- ja teorianmuodostuksen avulla tarkastetaan perjantaina 29. elokuuta Lapin yliopistossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)