Verkkouutiset

Vainot ovat nousseet raportin 29-vuotisen historian ennätystasolle. LEHTIKUVA/KIMMO MÄNTYLÄ

Vainoa ja syrjintää kokee 360 miljoonaa kristittyä

Kristityille vaarallisin maa on nyt Afganistan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korea on pudonnut kristittyjen uskonnonvapaudessa Afganistanin taakse ensimmäistä kertaa 19 vuoteen. Islamistien vahvistuminen, laajalti voimistuva nationalismi ja Kiinan huippumoderni digitaalinen vaino ovat johtamassa uuteen ihmisoikeuksien kaventumisen aikaan, kertoo World Watch List 2022 -raportti.

Sen mukaan vähintään vakavaa vainoa ja syrjintää uskonsa vuoksi kokee nyt 360 miljoonaa kristittyä. Vainot ovat nousseet raportin 29-vuotisen historian ennätystasolle.

WWL:n kärkisijalle on noussut Afganistan, jossa Taleban-hallinto jäljittää kristittyjä aktiivisesti ovelta ovelle. Pidätettyjä kristittyjä on vaadittu paljastamaan verkostonsa ennen teloitusta. Talebanin esimerkki on rohkaissut jihadistiryhmiä ympäri maailman, ja yhä useammat pitävät islamilaisen kalifaatin perustamista jälleen mahdollisena.

Vaikka Pohjois-Korea putosi tänä vuonna toiselle sijalle, vainon taso on maassa ennätyskorkea: kristittyjen pidätykset ja kotikirkkojen sulkemiset lisääntyivät. Pidätyksestä seuraa väistämättä vankeus uudelleenkoulutusleireillä, joilta vain harvat selviävät hengissä.

Kiina ja Intia tukahduttavat moninaisuutta

Autoritäärinen Kiina vaatii kansalaisiltaan yhdenmukaisuutta puheessa, käyttäytymisessä ja uskossa. Valvonnassa kommunistinen puolue hyödyntää uraauurtavaa teknologiaa.

Intia on siirtymässä yhä enemmän nationalistiseen hindutva-ideologiaan, jonka mukaan intialaisen on oltava hindu. Ideologiaan (yksi maa, yksi kansa, yksi usko) taipumattomille on odotettavissa lisää rangaistuksia.

Väkivalta kiihtyy Sahelin alueella

Afganistanin lisäksi kristittyihin kohdistuva väkivalta lisääntyi huomattavasti Qatarissa, Indonesiassa ja Myanmarissa.

Vuoden sisällä maailmassa tapettiin uskonsa vuoksi ainakin 5[nbsp]898 kristittyä, joista suurin osa Saharan eteläpuolisissa maissa, erityisesti Nigeriassa (4650). Kirkkoiskuja tehtiin 5[nbsp]110, ja kristittyjen pidätykset kasvoivat 44 prosenttia.

Kristittyihin kohdistuva painostus – kuten syrjintä työelämässä ja perheessä sekä avustuksia tai lääkkeitä jaettaessa – jatkoi kasvuaan.

Pakoon kotiseudultaan on joutunut lähtemään arviolta 84 miljoonaa ihmistä, joista merkittävä osa on kristittyjä. Sadat tuhannet kristityt ovat paenneet islamistista väkivaltaa, pakkovärväystä armeijaan, sisällissotaa, valtion sortoa ja suvun painostusta.

Open Doors on kansainvälinen, poliittisesti sitoutumaton, yhteiskristillinen ja ekumeeninen avustusjärjestö, joka palvelee vainottuja kristittyjä 70 kohdemaassa. World Watch List seuraa kristittyjen uskonnonvapauden ja seurakuntaan kohdistuvan vainon toteutumista eri maissa. Tutkimus kokoaa 50 maata, joissa kristityt kokevat vakaumuksensa vuoksi eniten vainoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)