Verkkouutiset

”Vain yksi puolue haluaa enää punavihreän hallituksen”

Ruotsin sosialidemokraatit ovat perjantaisen ilmoituksensa mukaan vaalivoiton myötä valmiita hallitusyhteistyöhön yli perinteisen blokkirajan. Ilmoitus on otettu vastaan ristiriitaisesti.

Puheenjohtaja Stefan Löfven ja puoluesihteeri Carin Jämtin kirjoittavat Dagens Nyheterin mielipideosastolla, että sosialidemokraatit menevät vaaleihin omalla ohjelmallaan, mutta ovat valmiita laajaan yhteistyöhön.

– Kun kokoomus haluaa säilyttää blokkipolitiikan, me olemme valmiita johtamaan Ruotsia yhdessä kaikkien puolueiden kanssa, ruotsidemokraatit (SD) pois lukien, puoluejohto ilmoittaa.

Pari muutakin varausta lavealle yhteistyölle kirjoituksesta käy ilmi. Ensimmäinen niistä on se, että sosialidemokraattien on voitettava vaalit, jonka seurauksena sen on oltava pääministeripuolue. Toinen on käytännössä se, että puolue ottaisi hallitukseen vihreiden lisäksi keskustan ja kansanpuolueen ja pyrkisi näin hajottamaan nykyisen porvariallianssin.

– Nyt Ruotsissa on yksi ainoa puolue, joka haluaa maahan punavihreän hallituksen ilman porvarillisia ministereitä, entisistä kommunisteista koostuvan vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt kommentoi.

Yksi Ruotsin johtavista politiikan toimittajista, Aftonbladetin Lena Mellin sanoo, että Löfven leikkii tulella. Puolueen kannattajat nimittäin suhtautuvat ehdotukseen skeptisesti. Noin 60 vuoteen sosialidemokraatit eivät ole suostuneet hallitukseen, joka ylittää perinteisen blokkirajan.

Mellin huomauttaa myös, että Löfvenin johdolla sosialidemokraatit hylkäävät uskollisen aseenkantajansa, vasemmistopuolueen.

– Sosialidemokraattien hallituskysymykseen suhtautumisen taustalla on tietysti ruotsidemokraattien nousu mielipidemittauksissa, Mellin kirjoittaa ja viittaa SD:n 10 prosentin tienoilla pysytteleviin kannatuslukemiin.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)