Verkkouutiset

Havainnekuva GigaVaasan tehdaslaitoksista. (Kuva: Vaasan kaupunki)

Vaasaan tulossa akkuteollisuuden anoditehdas

Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advances Materials ovat tehneet tonttivarauksen GigaVaasa-alueelta.

Samalla on solmittu aiesopimus Vaasan kaupungin kanssa akkuanodimateriaalitehtaan rakentamiseksi Vaasaan.

– Olemme erittäin iloisia, että akkuarvoketjumme täydentyy suunnitelmien mukaisesti ja aiemmin solmitut sopimukset houkuttelevat uusia toimijoita alueelle. Synergia- ja ympäristöedut ovat huomattavat, toteaa Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Beowulf Miningin sataprosenttisesti omistaman suomalaisen tytäryhtiön Grafintec Oy:n ja intialaisen Epsilon Advanced Materialsin yhteisyritys tulee vastaamaan anodimateriaalitehtaan rakentamisesta Vaasaan. Beowulf Mining julkisti Grafintecin ja Epsilon Advanced Materialsin yhteisyrityssopimuksen viime joulukuussa.

Beowulf Mining on Lontoon ja Ruotsin pörsseissä listattu yritys, joka tuottaa akkuteollisuudelle kriittisiä raaka-aineita, kuten rautamalmia, grafiittia ja perusmetalleja.

– Syyskuisen Intian matkani ja Epsilonin kanssa käymieni keskustelujen jälkeen oli selvää, että anodimateriaalitehdas on puuttuva palanen GigaVaasa-alueelta. Sain lämpimän ja yhteistyöhaluisen vastaanoton vieraillessani Vaasassa lokakuussa. Olen erittäin tyytyväinen, että olemme ottaneet tämän merkittävän askeleen täydentääksemme GigaVaasa-alueelle muodostuvaa akkuarvoketjua, kehuu Beowulf Miningin toimitusjohtaja Kurt Budge tiedotteessa.

Epsilon Advanced Materialsin toimitusjohtaja Vikram Handan mukaan aiesopimuksen allekirjoittaminen Vaasan kaupungin kanssa on merkittävä askel eteenpäin tuodessamme Eurooppaan teknologiamme ja osaamistamme tuottaa korkealaatuisia anodimateriaaleja litiumioniakkuteollisuudelle.

– Uskomme, että GigaVaasa-alueen kehittyvässä akkuklusterissa sijaitseva tuotantolaitos antaa meille mahdollisuuden tarjota asiakkaillemme Euroopassa korkealaatuisia ja kestäviä tuotteita, parantaa palvelutasoa ja antaa meille kilpailukykyisen kustannusrakenteen, Handa sanoo.

Tonttivaraus ja yhteistyösopimus hyväksyttiin Vaasan kaupunginhallituksen kokouksessa 13. joulukuuta. Yrityksen varaama tontti sijaitsee lähellä FREYR Batteryn akkukennotehdasta varten varaamaa tonttia.

GigaVaasa-alue on varattu akkuarvoketjun toimijoille. Teollisuusalue yhdistyy logistisesti rautatie-, maantie- ja satamaverkostoon, mahdollistaen näin kestävät kuljetusratkaisut. Myös lentokenttä sijaitsee sen läheisyydessä. Vaasan seudulla sijaitsee yli 160 energiateknologiayritystä.

Uusimmat
MAINOS