Verkkouutiset

Kannelmäen koronarokotuspiste Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Vaaditaanko aina uusia rokotuksia? Näin ministeriö kommentoi koronapassin vanhenemista

Pisimmälle rokotuksissa ehtineessä Israelissa puhutaan jo neljännestä kierroksesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Suomessa seurataan, millaiseksi EU:n linja koronarokotteiden ”vanhentumisen” suhteen muodostuu. Päätöksiä meillä ei vielä ole tehty.

Koronarokotteiden antaman suojan hiipuminen ajan myötä ja uusien entistä paremmin immuniteettia väistävien virusmuunnosten syntyminen ovat tehneet selväksi, että rokotekierroksia tarvitaan lisää suojatehon ylläpitämiseksi. Tämä herättää väistämättä kysymyksen Suomessakin yhä laajemmassa käytössä olevan koronapassin voimassaoloajasta.

Esimerkiksi EU-komissio on esittänyt, että matkailussa käytettävä koronatodistus olisi voimassa yhdeksän kuukautta viimeisimmästä rokotteesta. Kun kahdesta annoksesta on kulunut tämän verran aikaa, menisi passi umpeen ilman kolmatta annosta.

Edessä lienee myös neljäs kierros.

Toisin kuin jotkut asiantuntijat ovat aiemmin povanneet, nyt näyttää siltä, että kolmaskaan annos ei anna pitkää suojaa taudilta vaan saatetaan tarvita jälleen uusi rokote. Näin on todettu jo rokotuksissa pisimmälle maailmassa ehtineessä Israelissa.

Verkkouutiset tiedusteli sosiaali- ja terveysministeriöstä, miten Suomessa suhtaudutaan tuleviin rokotekierroksiin ja kysymykseen koronapassin vanhentumisesta.

– EU-tasolla voimassaolosta on ollut keskustelua ja myöskin ehdotuksia jäsenmailta, mutta yhteistä päätöstä asiasta ei vielä ole tullut. Seuraamme siis EU-linjan muotoutumista, ennen kuin mitään konkreettisia toimia tai päätöksiä tullaan tekemään, ministeriön strategiajohtaja Pasi Pohjola vastaa sähköpostitse.

– Eli tältä osin mitään suoraa vastausta kysymyksiin ei tässä vaiheessa ole, mutta EU-päätös aikanaan tullessaan varmasti vaikuttaa myös siihen, miten kansallisesti asiassa meillä toimitaan, hän jatkaa.

Uusimmat
MAINOS