Verkkouutiset

Lumisade ja huono ajokeli Vantaalla 17. tammikuuta 2023. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Uusia lumipyryjä vyöryy Suomeen

Ennusteen mukaan lunta voi sataa paikoin jopa 25 senttimetriä.

Lumisateita vyöryy edelleen Suomeen etelän ja kaakon suunnalta, kertoo Foreca.

Keskiviikkoaamun aikana lumisadealue leviää Lappiin etelästä.

– Monin paikoin lunta sataa sakeasti. Myös idässä lumisade jatkuu, mutta painottuu päivällä lähinnä Kainuun ja Pohjois-Karjalan itäosaan. Ennusteessa on vielä epävarmuutta siitä, miten länteen sateita idässä ulottuu, kertoo meteorologi Joonas Koskela Forecan sivuilla.

Tiistain ja keskiviikon aikana lunta sataa ennusteen mukaan maan itäosassa monin paikoin yhteensä 10–20 senttimetriä, paikoin jopa 25 senttimetriä. Lapissa lumikertymät ovat enimmäkseen 5–15 senttimetrin välillä.

Etelässä ja lännessä on keskiviikkona laajalti pilvipoutaa. Lämpötilat ovat päivällä lähellä tiistain lukemia. Etelässäkin lämpötilat ovat enimmäkseen hieman nollan alapuolella.

Etelässä viikon kovimmat pakkaset osuvat näillä näkymin torstain ja perjantain vastaisiin öihin ja torstai- ja perjantaiaamuihin. Selkeillä alueilla lämpötila voi öisin ja aamuisin käydä etelässäkin 10 ja 15 pakkasasteen välillä.

Torstaina lumisade painottuu ennusteen mukaan jo pohjoiseen.

– Pohjois- ja Itä-Lapissa lunta voi kertyä vielä 5–15 senttimetriä lisää. Muualla lumikertymät ovat alle viisi senttimetriä. Etelässä ja maan keskivaiheilla on vaihtelevan pilvinen pakkaspäivä. Aurinko voi näyttäytyä monin paikoin, meteorologi ennustaa.

Perjantain ennusteessa on jo epävarmuutta maan eteläosan osalta.

– Matalapaine liikkuu perjantaina Suomen eteläpuolelta. Tämän matalapaineen sadealue ulottuu uusimmissa ennusteissa juuri ja juuri etelärannikolle. Pienikin muutos matalapaineen reitissä muuttaa kuitenkin ennustetta etelärannikolla reilusti sateisempaan tai poutaisempaan suuntaan, Koskela toteaa.

Pohjoisessa liikkuu perjantaina lumisadealue Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yli itään.

– Perjantai-illaksi Lappiin voi levitä jo seuraava lumisadealue pohjoisesta. Lunta kertyy enimmäkseen 1–5 senttimetriä.

Uusimmat
MAINOS