Verkkouutiset

Eläketulon verokortti kannattaa tehdä heti, kun on saanut eläkepäätöksen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Uusia eläkeläisiä voi kohdata ikävä yllätys – verottajan neuvo

Eläkkeelle jääviä kehotetaan tekemään uusi verokortti ajoissa.

– Osalle uusista eläkeläisistä voi tulla yllätyksenä, että vaikka eläke olisi palkkatuloa pienempi, veroprosentti ei välttämättä juuri laske tai se voi eläkkeelle siirtymisen myötä jopa nousta, kertoi Verohallinto viime viikolla tiedotteessaan.

Syynä tähän ovat ne pakkatuloista tehtävät verovähennykset, joita ei voi vähentää eläketuloista.

– Palkansaajan tuloista voi tehdä työssäoloaikana erilaisia vähennyksiä, jotka pienentävät veroprosenttia. Eläketulosta vastaavia vähennyksiä ei kuitenkaan tehdä, koska vähennykset kattavat työssäkäyntiin liittyviä kuluja, kuten esimerkiksi asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja tai tulonhankkimiskuluja, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo.

Verohallinto muistutti viime viikolla, että eläketuloa varten pitää itse tehdä uusi verokortti, kun eläkkeelle jääminen on ajankohtaista. Eläketulon verokortti kannattaa tehdä heti, kun on saanut eläkepäätöksen.

– Tänä vuonna eläkkeelle jää arviolta noin 140 000 henkilöä, ja uuden elämäntilanteen myötä myös verokortti pitää päivittää ajan tasalle. Jos eläkkeen verokorttia ei tee ajoissa, eläkkeestä pidätetään 40 prosenttia veroa, Ylitalo sanoo.

Uusi verokortti tarvitsee tehdä eläkettä varten ainoastaan eläkkeelle jäämisen yhteydessä tai jos eläkkeellä ollessaan saa päätöksen uudesta eläkkeestä.

Jo eläkkeellä olevien ei tarvitse tilata uutta verokorttia, vaan Verohallinto tekee ja toimittaa verokortin automaattisesti eläkkeenmaksajalle joka vuosi.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Talouselämä.

Uusimmat
MAINOS