Verkkouutiset

Testauspiste Ranskassa. / LEHTIKUVA / AFP Stephane de Sakutin

Uusi virusmuunnos leviää Ranskassa

Tutkijoiden mukaan B.1.640.2-variantti on todennäköisesti peräisin Afrikasta.

Ranskalaistutkijat kertovat havainneensa uuden koronavirusmuunnoksen maan eteläosissa.

B.1.640.2-variantin uskotaan olevan peräisin Kamerunista, ja siihen sisältyy yli 40 mutaatiota. Ranskan valtion tukeman tutkimuksen esijulkaisun perusteella tautitapauksia olisi tähän mennessä vahvistettu 12 kappaletta.

Eri virusmuunnoksia on ilmaantunut pandemian alun jälkeen lukuisia. Vain muutamat ovat levinneet laajemmin aiempaa suuremman tartuttavuuden vuoksi.

Esimerkiksi viime viikkoina yleistyneen omikronmuunnoksen on havaittu leviävän erittäin herkästi, mutta aiheuttavan keskimäärin lievempää taudinkuvaa.

IHU Méditerranée Infection -tutkimuslaitoksen professori Philippe Colsonin mukaan B.1.640.2-variantin aiheuttamat tautitapaukset ovat keskittyneet tähän mennessä Marseillen alueelle. Asiasta kertovat muun muassa Jerusalem Post– ja NZ Herald -lehdet.

University College London -yliopiston professori Francois Balloux kehottaa suhtautumaan havaintoihin suurella varauksella. Hän huomauttaa, että tapauksia on vahvistettu vasta parisenkymmentä, minkä lisäksi viimeisin tutkimuksessa käytetty näyte on peräisin joulukuun 6. päivältä.

– Se ei selitä Etelä-Ranskassa nähtyä tapausmäärien nousua. Se ei ole vienyt satoja ihmisiä teho-osastolle Ranskassa, Balloux tviittaa.

Myös Imperial College London -yliopiston virustutkija Tom Peacock pitää B.1.640.2-muunnoksen saamaa mediahuomiota kohtuuttomana. Varhaisimmat havainnot tehtiin jo ennen omikronmuunnoksen löytämistä, mutta tapausmäärät ovat pysyneet nykytietojen perusteella vähäisinä. Omikronmuunnosta on havaittu laboratorioiden sekvensoinnissa jo yli 120 000 näytteestä.

– Kyseessä ei todellakaan ole sellainen asia, josta kannattaisi olla tällä hetkellä liian huolissaan, Peacock toteaa.

Uusimmat
MAINOS