Verkkouutiset

Koronaohjeista muistuttava kyltti Tokiossa 26. huhtikuuta. LEHTIKUVA / AFP Kazuhiro Nogi

Uusi tutkimus: Turvaväli ei suojaa koronalta

Sisätiloissa kahden tai kahdenkymmenen metrin välillä ei ole juurikaan eroa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan koronavirus tarttuu huolestuttavan tehokkaasti sisätiloissa turvaväleistä huolimatta.

Pandemian myötä suositeltavana turvavälinä on pidetty noin kahta metriä.

Amerikkalaisen MIT-huippuyliopiston tutkijoiden mukaan riski pysyy suunnilleen samana huolimatta siitä, pitääkö tartunnan saaneeseen sisätiloissa kahden vai kahdenkymmenen metrin väliä.

Arviossa otettiin huomioon sisätiloissa vietetty aika, mahdolliset ilmanpuhdisimet, rokotusten eteneminen ja virusmuunnosten vaikutus. Tutkijoiden mukaan ”kukaan ei ole turvassa ilmassa kulkeutuvilta patogeeneilta” ruuhkaisissa sisätiloissa.

Professori Martin Bazant huomauttaa, että maskia pitävän henkilön uloshengitysilma nousee pääsääntöisesti ylöspäin. Mahdolliset viruspartikkelit kulkeutuvat ilmavirran mukana ja laskeutuvat muualle huoneeseen. Tartuntariskin kannalta tärkein tekijä on sisätiloissa vietetty aika.

Bazantin mukaan ulkotiloja voi pitää riittävän turvallisina.

– Viruspartikkeleita sisältävä ilma pyyhkiytyy nopeasti kauemmas ja aiheuttaa hyvin epätodennäköisesti tartuntoja, professori sanoi CNBC:n haastattelussa.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)