Verkkouutiset

Uusi tieto ISIS-järjestöstä – ”USA:lla on valtava ongelma”

Sotilasasiantuntijan mukaan uudet väitteet ISIS-järjestön kärsimistä uhreista saattavat paljastaa jihadisteja vastaan taistelevien vakavat virhearviot.

Yhdysvaltojen apulaisulkoministeri Antony Blinken antoi hiljattain laajaa mediahuomiota saaneen lausunnon, jossa hän kertoi yli 10 000 ISIS-taistelijan kuolleen taisteluissa sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen johtamat ilmaiskut järjestöä vastaan aloitettiin syksyllä 2014.

Lähi-idän konflikteihin erikoistunut amerikkalainen sotilasasiantuntija ja journalisti Bill Roggio kertoo Long War Journalin blogissaan, että luku voi paljastaa uutta tietoa ISIS-järjestöstä.

”Jos tämä on totta, tarkoittaa se, että amerikkalaistiedustelun arviot ISIS-järjestön miesvahvuudesta ovat rajusti alakanttiin”, hän kirjoittaa.

Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA arvioi ISIS:n vahvuudeksi syyskuussa 2014 20 000-31 500 taistelijaa. Antony Blinkenin nyt antamat luvut tarkoittaisivat siis, että järjestö on menettänyt valtavan osan vahvuudestaan tämän jälkeen.

”Silti ISIS on vallannut 2014 syyskuun jälkeen alaa Syyriassa sekä menettänyt alueita joissain osissa Irakia samalla, kun on saanut uusia alueita toisissa osissa maata”, Roggio kertoo.

Hänen mukaansa ISIS:n hallitsema alue on kasvanut väitetyistä jättitappioista huolimatta.

Roggion mukaan Yhdysvaltojen nyt ilmoittavat luvut kielivät siitä, että ISIS:n vahvuus on varovastikin arvioituna noin 50 000 taistelijan luokkaa. Hänen mukaansa kaikki myös viittaa siihen, että järjestö kykenee nykyisellään paikkaamaan kärsimänsä tappiot värväämällä taistelijoita valtaamiltaan alueilta ja houkuttelemalla riveihinsä ulkomaalaisia taistelijoita.

Esimerkiksi International Business Times on kertonut Roggion arvioista huomauttaen, että mikäli ne pitävät paikkansa, on Yhdysvalloilla edessään ”valtava ongelma”.

”On pidettävä mielessä, että ISIS taistelee aktiivisesti kahden maan hallitusta, Hizbollah-järjestöä, Peshmerga-joukkoja, PKK-järjestöä, irakilaisia militantteja, Irakin sunnilaista herätysliikettä, syyrialaisheimoja, Syyrian FSA-sissejä, Al Nusrah-järjestöä. islamilaista rintamaa, muita aseellisia ryhmittymiä ja nyt vielä Yhdysvaltojen armeijaa vastaan suuren Yhdysvaltojen osavaltion kokoisella alueella, jolla elää miljoonia ihmisiä”, Roggio sanoo.

”Ei ole mitenkään mahdollista, että ISIS voisi taistella samanaikaisesti useita vihollisia vastaan useilla eri rintamilla vain joillakin tuhansilla taistelijoilla”, hän arvioi.

Uusimmat
MAINOS