Verkkouutiset

Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Uusi talvimyrsky rantautuu yöllä – ajokeli erittäin huono

Meteorologin mukaan lunta voi tulla reilusti yli 10 senttimetriä.

Suomeen saapuu ensi yönä uusi myrsky, joka tuo mukanaan sakeaa lumipyryä, kertoo Foreca. Sateet alkavat etelässä ja lounaassa vetenä tai räntänä, mutta muuttuvat päivän aikana lumisateeksi.

Voimakas lumipyry ja myrskytuulet liittyvät matalapaineen osakeskukseen, joka syvenee nopeasti Pohjois-Itämerellä torstain vastaisen yön aikana.

– Sen jälkipuolella puhaltaa hyvin puuskainen ja voimakas pohjoistuuli. Pahimmat tuulet näyttävät jäävän avomerelle, mutta yksittäisiä tuulivahinkoja voi tulla etenkin lounaassa ja etelässä. Se, mikä aiheuttaa kuitenkin tällä kertaa tuulta enemmän haittaa mantereen puolella on sakea lumentulo, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Sateet saapuvat illan ja yön aikana länteen ja lounaaseen ja liikkuvat kohti itää. Lounais- ja Etelä-Suomessa voi tulla alkuun paikoin myös räntää ja vettä. Myös idässä sateiden alussa voi olla mukana räntää.

– Paikoitellen pyry näyttää hyvin sakealta, lunta voi tulla yli 10 senttimetriä reilustikin, etenkin Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa, Mäntykannas sanoo.

Lumi tulee puuskaisen tuulen kera, joten ajokeli on jopa erittäin huono monin paikoin Etelä- ja Keski-Suomessa torstain aikana. Myös Ilmatieteen laitos varoittaa vaarallisesta ajokelistä.

– Kannattaa jäädä kotiin tekemään etätöitä, jos mahdollista. Tässä pyryssä ei kannata lähteä liikenteeseen, ellei se ole aivan välttämätöntä, Mäntykannas sanoo.

Tämän hetken ennusteen mukaan tulossa on kaksi peräkkäistä myrskypäivää, torstai ja perjantai.

– Myrskyraja 21 metriä sekunnissa mennee rikki Ahvenanmerellä, Pohjois-Itämerellä ja Selkämerellä. Yksittäiset puuskat voivat olla 30 metriä sekunnissa, mutta paikallisesti enemmänkin, Mäntykannas kertoo.

Näyttää siltä, että voimakkaimmat tuulet osuvat torstain vastaisena yönä Ahvenanmaan lähettyville ja torstaiaamuna Varsinais-Suomeen ja Pohjois-Itämerelle.

– Myös Uudellamaalla voi olla myöhemmin torstaina iltapäivällä hyvin voimakkaita puuskia, ehkä puhutaan jopa myrskypuuskista, etenkin rannikkojen edustalla, vaikka tuuli käykin sisämaasta, Mäntykannas toteaa.

Uusimmat
MAINOS