Verkkouutiset

Uusi raaka islamistiryhmä syntynyt ISIS:n tilalle

Hay'at Tahrir al-Sham on laajentunut nopeasti pohjoisessa Idlibin maakunnassa.

ISIS:n raunioille on syntynyt uusi ja vaarallinen jihadistiryhmittymä Hay’at Tahrir al-Sham. Järjestö on vahvistanut kevään aikana asemiaan Luoteis-Syyrian Idlibin maakunnassa.

Al-Sham uhoaa valloittavansa myöhemmin maan pääkaupungin Damaskoksen ja ottavansa käyttöön sharia-lain, kertoo Wall Street Journal.

Yhdysvallat on keskittänyt ilmaiskunsa pääasiassa ISIS:n jäänteitä vastaan, mikä on osaltaan mahdollistanut järjestön kasvun. Viime aikoina huomio on taas keskittynyt Syyrian johtajan Bashar al-Assadin kemiallisten aselaitosten tuhoamiseen.

– Alue tuntuu olevan pimennossa länsiliittoumalta. Jihadisteilla on Idlibissä kukoistuskausi, Tahrir Institute -ajatuspajan tutkija Hassan Hassan toteaa.

Al-Sham sotii kiihkeästi kaikkia kilpailijoitaan vastaan. Järjestö ilmoitti helmikuussa murskanneensa paikallisia ISIS-yksiköitä neljän kuukauden taistelujen jälkeen.

Maaliskuussa jihadistit kertoivat vallanneessa 25 kylää ja ottaneensa samalla haltuunsa panssarivaununuja ja muita sotilasajoneuvoja.

Huhtikuun puolella al-Sham on taistellut Syyrian hallituksen joukkoja vastaan muun muassa Homsissa, Hamassa ja Aleppossa.

Ääri-islamistinen hallintojärjestelmä

Al-Sham on rahoittanut toimintaansa keräämällä ylimääräisiä veroja ihmisiltä ja tavaroilta.

Jihadistijärjestön johtaja Abu Mohammad al-Julani haluaa luoda Syyriaan tiukan islamistisen hallinnon. Hän toimi aiemmin al-Nusra-kapinaliikkeen kärkihahmona.

Al-Julani kehotti tammikuussa seuraajiaan ottamaan osaa sotaan, jossa koetellaan ”ideoita, tahdonvoimaa ja kestävyyttä”.

Al-Sham muodostettiin tammikuussa usean kapinallisryhmän yhdistymisen kautta. Mukana oli myös al-Nusran rintama, joka pidettiin al-Qaeda-terroristijärjestön Syyria-osastona.

Jihadistit ovat perustaneet valtaamilleen alueille uskonnollisen poliisin, joka muun muassa palkitsee koraania opiskelevia lapsia karkeilla. Kauneussalonkeja on kehotettu lopettamaan meikin käyttäminen.

– Olemme konservatiivinen yhteiskunta, mutta järjestön toimet ovat hyvin äärimmäisiä, paikallinen asukas kommentoi.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)