Verkkouutiset

Haittaohjelmia ei todennäköisesti saa virallisesta Play-kaupasta. / John-Mark Smith / Pexels

Uudet haittaohjelmat voivat tilata maksullisia palveluita

Tilausvahvistukset on tietyissä tapauksissa piilotettu käyttäjiltä.

Microsoft on julkaissut varoituksen uusista Android-haittaohjelmista, jotka voivat tilata maksullisia palveluita uhrilleen.

Ohjelmat pystyvät jopa täyttämään vahvistusviestit automaattisesti ja piilottamaan tekstiviestillä saapuneet tilausvahvistukset. Tilatut palvelut ovat selvinneet vasta käyttäjien puhelinlaskuilta.

Microsoftin mukaan Android-haittaohjelmat toimivat vain tiettyjen operaattorien mobiiliverkoissa. Ne voivat odottaa, että käyttäjä poistuu wifin kantoalueelta tai ottaa sen käyttäjän puolesta pois käytöstä.

Muropaketin mukaan ei ole tiedossa, onko kyseisiä haittaohjelmia levinnyt myös suomalaisten käyttäjien matkapuhelimiin ja muihin laitteisiin. Ne ovat peräisin pääasiassa virallisen Play-kaupan ulkopuolelta ladatuista sovelluksista.

Microsoftin mukaan vastaavat toll fraud -huijaukset ovat kehittyneet viime vuosina. Ne vaativat onnistuakseen monivaiheisen prosessin suunnittelua.

Yleisempiä ovat linkkejä sisältävät tekstiviestihuijaukset, jotka tekeytyvät esimerkiksi kuljetusyhtiön saapumisilmoituksiksi.

Uusimmat
MAINOS