Verkkouutiset

USU: Yhä enemmän eläimiä laittomasti Suomeen

Rajan yli tulee eniten laittomia koiria.

Sekä EU-alueelta että sen ulkopuolelta salakuljetettujen eläinten määrä on jopa kaksinkertaistunut kahden vuoden aikana, kertoo Uutissuomalainen.

Viime vuonna viranomaiset löysivät yhteensä 248 laittomasti Suomeen tuotua eläintä, joista 179 tuotiin EU-maista ja 69 EU:n ulkopuolelta. Eläimistä 76 prosenttia oli koiria. Vielä vuonna 2014 kiinnijääneiden määrä oli 97.

Eviran ylitarkastaja Virva Valle uskoo Uutissuomalaisessa, että tänä vuonna vähintään yhtään moni eläin paljastuu salakuljetetuksi kuin viime vuonna.

Eviran tiedossa ovat luonnollisesti vain ne salakuljetustapaukset, jotka ovat paljastuneet. Valle ei halua arvioida sitä, kuinka paljon eläimiä todellisuudessa salakuljetetaan Suomeen.

– Todennäköisesti nämä viranomaisten tietoon tulleet tapaukset ovat vain jäävuoren huippu, hän sanoo.

Kennelliiton jalostusasiantuntija Katariina Mäki sanoo, ett laittomasti maahantuodut koirat saattavat olla peräisin pentutehtaasta, jossa koirien olot ja hoito ovat eläinsuojelullisesti arveluttavia.

– Pentuja tuodaan myös ennen luovutusikää, mikä vaikuttaa varmasti koiran koko tulevaan elämään negatiivisesti. Toisekseen laittomaan maahantuontiin sisältyy tautiriski, joka uhkaa myös ihmisiä. Pitäisi miettiä, pystyttäisiinkö valvontaa tehostamaan nykyisestä, hän toteaa.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)