Verkkouutiset

USU: Verotietojen julkisuus ei miellytä suomalaisia

Suurituloiset kannattavat verotietojen täyttä julkisuutta hanakammin kuin pienituloisimmat.

Verotietojen laaja julkisuus miellyttää vain harvoja suomalaista. Uutissuomalaisen teettämän gallupin mukaan nykyistä mallia kannattaa vain 28 prosenttia suomalaisista.

Suurimman kannatuksen (38 prosenttia) saa vaihtoehto, jonka mukaan jokaisen pitäisi saada itse päättää, ovatko hänen verotietonsa julkisia vai eivät.

Suomalaisista 14 prosenttia on sitä mieltä, että vain suurituloisten ihmisten verotietojen pitäisi olla julkisia ja 12 prosenttia muuttaisi verotiedot niin salaisiksi, että ne saisi käsiinsä vain viranomainen.

– Hieman yli puolet vastustaa ja vajaa puolet kannattaa verotietojen julkisuutta. Se ei kauheasti yllätä, kommentoi verotusta tutkinut post doc -tutkija Matti Ylönen Helsingin yliopistosta Uutissuomalaiselle.

Hän toteaa, että vaihtoehto ”jokainen saisi itse valita” käytännössä poistaisi avoimuuden.

Suurituloiset kannattavat verotietojen täyttä julkisuutta hanakammin kuin pienituloisimmat.

Nykymallia kannattavat eniten SDP:n äänestäjät (44 prosenttia) ja vähiten keskustan (22 prosenttia) sekä vihreiden (23 prosenttia) äänestäjät.

Kokoomuslaisista lähes puolet (45 prosenttia) haluaisi, että jokainen saisi päättää verotietojensa julkisuudesta itse. Tätä vaihtoehtoa kannattavat vähiten SDP:n ja vasemmiston äänestäjät.

Uusimmat
MAINOS