Verkkouutiset

Opetushallitus Helsingissä. LEHTIKUVA/SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

USU: Uudet ohjeet lapsen fyysiseen rajoittamiseen

Päiväkodeissa ei pääsääntöisesti pidä käyttää turvavaljaita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opetushallitus on laatinut uudet valtakunnalliset ohjeet liittyen lapsen fyysiseen rajoittamiseen varhaiskasvatuksessa, kertoo Uutissuomalainen. Tuoreissa ohjeissa käsitellään lapsen perusoikeuksien rajoittamista.

Ohjeet on tarkoitettu ensisijaisesti tilanteisiin, joissa muita keinoja ei ole käytettävissä ja joissa lasta on fyysisesti rajoitettava, ettei lapsi aiheuttaisi vaaraa itselleen tai muille.

Ohjeet eivät ota kantaa yksittäisiin rajoittamistoimiin, kuten turvavaljaiden käyttöön päiväkodeissa. Turvavaljaita ei kuitenkaan opetusneuvos Kati Costianderin mukaan pääsääntöisesti tulisi käyttää.

– Toimintatapa, jossa lapsi kytkettäisiin turvavaljailla tuoliin ruokailutilanteen rauhoittamiseksi tai henkilöstöresurssin vähyyden vuoksi ei ole sallittu. Jossain tilanteissa pienimmillä lapsilla valjaiden käyttäminen syöttötuolissa voi kuitenkin olla tarpeen nimenomaan turvallisuuden takaamiseksi, vaikka pääsääntöisesti niitä ei tulisi käyttää, Costiander kertoo Uutissuomalaiselle.

Costianderin mukaan uusille ohjeille on ollut tarvetta, koska lasten rajoittamiseen liittyvät käytännöt ovat vaihdelleet kunnittain ja päiväkodeittain ja pelisäännöistä on ollut epäselvyyttä.

Julkista keskustelua turvavaljaista käytiin esimerkiksi syksyllä 2022. Yle kertoi tuolloin, että kajaanilaisessa päiväkodissa lapsille oli laitettu turvavaljaita useissa tilanteissa.

Ylen mukaan Kajaanin kaupungin aluehallintovirastolle toimittamassa selvityksessä kerrottiin joulukuussa 2022, että turvavaljaita on käytetty joissakin Kajaanin päiväkodeissa pienten lasten turvallisuuden takaamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)