Kun kymmenen vuotta sitten koko rikosjutun keskimääräinen käsittelyaika oli vajaat kymmenen kuukautta, rikosilmoituksesta ratkaisuun menee nyt melkein 15 kuukautta, kertoo Uutissuomalainen.
Tammi-kesäkuussa poliisin keskimääräinen käsittelyaika rikosasioissa oli melkein seitsemän kuukautta, syyttäjän kolme kuukautta ja käräjäoikeuden viisi kuukautta.
Poliisilla kauiten kesti rikosjuttujen esitutkinta tammi–kesäkuussa Etelä-Karjalassa, keskimäärin yli yhdeksän kuukautta. Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen rikostorjuntasektorin johtaja Juha Junkkarin mukaan taustalla on esimerkiksi ulkomailta tehtävän kansainvälistä yhteistyötä vaativan verkkorikollisuuden lisääntyminen sekä henkilöstön suuri vaihtuvuus.
Syyttäjien pöydillä on tällä hetkellä koko maassa hieman yli 18 000 rikosasiaa ratkaisua odottamassa.
– Niistä noin neljätuhatta on liikaa, apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kertoo Uutissuomalaiselle.
Rikosasioista lähes 2 000 on sellaisia, jotka ovat olleet ratkaisematta vähintään vuoden. Ylivuotisten asioiden ongelma on tasaisesti pahentunut viime vuosina.
Lisäksi syyttäjäkohtainen ratkaisumäärä on laskenut. Se johtunee Rappen mukaan muun muassa aiempaa työläämmistä asioista ja syyttäjien vaihtuvuudesta.
Käräjäoikeuksissa käsittelyajat ovat pysyneet tänä vuonna suhteellisen hyvin kurissa pariin viime vuoteen verrattuna. Pisimmät käsittelyajat ovat Helsingissä, Itä-Uudellamaalla ja Länsi-Uudellamaalla, joissa käräjäoikeuden päätöstä sai odottaa seitsemästä kahdeksaan kuukautta.