Verkkouutiset

Tuulivoimaloita Turun Rävgrundissa. LEHTIKUVA / PETRA PIITULAINEN

USU: Puolustusvoimat sallii yli 3400 merituulivoimalan rakentamisen

Viime vuoden loppuun mennessä myönteisen päätöksen oli saanut 34 uutta hanketta.

Puolustusvoimien antamat myönteiset lausunnot antavat mahdollisuuden rakentaa 3452 uutta merituulivoimalaa, kertoo Uutissuomalainen. 

Tuulivoimaloiden rakentaminen vaatii puolustusvoimien hyväksynnän, koska tuulivoimalat voivat häiritä tutkajärjestelmiä.

Hyväksynnän saaneet tuulivoimahankkeet sijoittuvat Ahvenanmaan pohjoispuolelle, käytännössä Pohjanlahdelle ja Perämerelle.

– Se ei ole meille ongelma-alue toisin kuin Itämeren suu ja Suomenlahti. Meillä on 1 340 kilometriä itärajaa, mutta valvonta jatkuu Itämeren suuaukolle meren alla, päällä ja ilmassa, insinööri Jussi Karhila Puolustusvoimien Pääesikunnasta kommentoi Uutissuomalaiselle. 

Puolustusvoimien hyväksyntä ei kuitenkaan suoranaisesti kerro, kuinka monta tuulivoimalaa alueille voidaan rakentaa. Suomen aluevesillä puolustusvoimat on antanut luvan 17 hankkeelle, jotka oikeuttavat rakentamaan 1402 merituulivoimalaa.

Avomerellä sijaitsevan talousvyöhykkeen alueella myönteisen päätöksen on saanut myös 17 hanketta, jotka antavat luvan 2051 uudelle tuulivoimalalle. Talousvyöhyke kuuluu kansainväliseen merialueeseen, jonka käyttöoikeudesta vastaa valtioneuvosto.

Hankkeet lisäisivät Suomen tuulivoimakapasiteettia huomattavasti. Tällä hetkellä Suomessa on vain yksi merituulivoimapuisto, joka sijaitsee Porin Tahkoluodossa. Avomerelle ei ole rakennettu vielä ainuttakaan.

Suomen valtion yleisiä vesialueita hallinnoi Metsähallitus, joka on pyytänyt lausunnot seitsemän merituulipuistoalueen osalta. Tällä hetkellä näitä alueita kartoitetaan tulevia kilpailutuksia varten, kertoo Metsähallituksen tuulivoimaliiketoiminnan johtaja Otto Swanljung. Kilpailutukset toteutetaan huutokauppamallin mukaisesti, jossa Metsähallitus vuokraa kilpailuttamalla alueita merituulivoiman kehittämiseen.

Suomen ensimmäistä avomerialueella sijaitseva tuulivoimapuisto on tulossa Pohjanmaalle Korsnäsin edustalle. Hankkeen myötä rakennetaan 70-100 uutta tuulivoimalaa, jonka kumppaniksi on valittu energiayhtiö Vattenfall. 

Kokonaisuudessaan Metsähallitus kaavailee vuosille 2023-2024 parhaimmillaan neljää uutta tuulivoimahanketta, jotka toteutuessaan saavuttaisivat parhaimillaan yli kolmenkymmenen terawattitunnin vuosituotannon, kertoo Swanljung.

Vertailun vuoksi Olkiluodon kolmosreaktorin vuosituotanto on noin 12 terawattituntia.

 

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)