Verkkouutiset

Fingridin Länsisalmen sähköasema Vantaalla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

USU: Kriittisten kohteiden sijaintitietoa aiotaan rajoittaa

Kriittinen paikkatieto koskee esimerkiksi maanpuolustusta, sisäistä turvallisuutta ja huoltovarmuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeriön työryhmä esittää, että paikkatiedon avoimuutta rajoitetaan Suomessa tarvittaessa myös lakiteitse.

Asiasta kertoo Uutissuomalainen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Uutissuomalaisen tietopyynnöllä saaman työryhmän julkisen muistion mukaan kriittisestä paikkatiedosta julkaistaisiin jatkossa ainoastaan minimitiedot ja nekin vain silloin, kun se on välttämätöntä. Kriittinen paikkatieto koskee esimerkiksi maanpuolustusta, sisäistä turvallisuutta ja huoltovarmuutta.

Tapauskohtaisesti rajoitettaisiin myös jo julkistetun paikka-aineiston saatavuutta esimerkiksi internetissä. Työryhmä perustelee paikkatiedon avoimuuden rajoittamisia turvallisuusympäristön muutoksella.

Käytännössä aiemmin julkiseksi tai alempaan turvallisuusluokkaan arvioitu tieto voi Uutissuomalaisen mukaan nyt täyttää salassapidon tai korkeamman turvaluokan perusteet. Työryhmä esittää muun muassa, että jatkossa verkossa jaettaisiin avoimesti paikkatietoja vain niistä maanalaisista rakennuksista tai tiloista, jotka ovat julkisessa käytössä.

Syksyllä aiotaan perustaa hanke, jossa arvioidaan muun muassa tarpeet lakimuutoksille.

– Lakimuutokset ovat mahdollisia mutta eivät välttämättömiä, sillä jo nykyinen lainsäädäntö antaa mahdollisuuksia paikkatiedon avoimuuden rajoittamiseen, lainsäädäntöneuvos Maarit Huotari valtiovarainministeriöstä toteaa Uutissuomalaiselle.

Monien paikkatietoaineistojen avoimen jakamisen velvoite tulee EU-direktiiveistä. Turvallisuussyyt antavat kuitenkin mahdollisuuden rajata avoimuutta kansallisesti.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen hallitusohjelman mukaan kriittisen infrastruktuurin tietojen avoin jakaminen arvioidaan uudelleen huomioiden kansallinen turvallisuus.

Muistiossa sanotaan, että tietyt avoimet paikkatiedot saattavat vaikuttaa merkittävästi turvallisuusuhkien toteutumiseen. Yleisesti tiedostettu uhka voi olla esimerkiksi sabotaasi sähköntuotantoon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)