Verkkouutiset

USU: Iiris Suomela vaatii maakuntaveroa – ”Emme halua verottaa lisää”

Vihreiden puheenjohtajasijaisen mielestä itsehallintoa ei ole ilman maakuntaveroa.

Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Iiris Suomela sanoo Uutissuomalaiselle, että hallituksen on päätettävä maakuntaveron käyttöönotosta vielä tämän hallituskauden aikana.

Suomela toimii pian vanhempainvapaalle jäävän Maria Ohisalon sijaisena puolueen puheenjohtajana.

Suomelan mukaan on täysin selvää, että palveluiden rahoituksen turvaaminen ja itsehallinto vaativat verotusoikeuden antamista alueille.

– Itsehallintoa ei ole ilman maakuntaveroa. Kyse ei ole siitä, että haluaisimme verottaa lisää, vaan siitä, että aluevaltuustoille pitää antaa aito mahdollisuus päättää omasta rahoituksestaan ja panostuksistaan. Maakuntavero myös kannustaa tehokkuuteen alueilla, Suomela sanoo.

Hän toteaa, että vaikka verotusoikeus pitääkin antaa alueille, niiden välisiä eroja tasataan valtion kautta jatkossakin.

– Jos jossain halutaan panostaa esimerkiksi ennaltaehkäiseviin palveluihin, siihen pitää olla mahdollisuus. Ilman veroa alueilla ei ole aitoa kannustinta toimia tehokkaasti. Ei voi myöskään olla niin, että valtiovarainministeriö tosiasiallisesti päättäisi sosiaali- ja terveyspalveluiden tasosta alueilla.

Uusimmat
MAINOS