Verkkouutiset

USA:n verinen ennuste sodasta Pohjois-Koreassa: 20 000 kuolisi joka päivä

Amerikkalaisjoukkoja Koreassa komentaneen kenraalin mukaan sota Pohjois-Koreassa olisi kaukana muista viime aikojen konflikteista.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön arvion mukaan sota Pohjois-Koreaa vastaan tarkoittaisi 20[nbsp]000 kuolonuhria päivässä pelkästään Etelä-Koreassa, Yhdysvaltojen ilmavoimien prikaatikenraali (evp.) Rob Givens paljastaa.

– Liian moni amerikkalainen ajattelee, että tämä olisi kuin invaasio Irakiin tai Afganistaniin tai kuten taisteluoperaatiot Libyassa ja Syyriassa. Tämä ei olisi lähelläkään sitä, Givens lataa Los Angeles Timesin haastattelussa.

Eläkkeellä oleva prikaatikenraali on viettänyt neljä vuotta Etelä-Koreassa. Hänen mukaansa sodalla olisi vain yksi lopputulos eli Pohjois-Korean tappio.

– Mutta mihin hintaan, hän kysyy.

Givens korostaa, että valtavat uhriluvut perustuvat arvioon, jossa Pohjois-Korea ei vielä olisi turvautunut ydinaseisiinsa.

Sellaisessa tapauksessa puhuttaisiin kohteista riippuen joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan jopa miljoonista uhreista Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Amerikkalaisarvioiden mukaan ydinohjusisku Yhdysvaltoihin olisi vielä toistaiseksi epätodennäköinen. Pohjois-Korealla ei tiettävästi ole ainakaan runsaasti Yhdysvaltoihin asti yltäviä ohjuksia ja myös niiden luotettavuus on kysymysmerkki.

Pohjois-Korealla on myös runsaat varastot kemiallisia aseita. On hyvin todennäköistä, että se pyrkisi käyttämään niitä muun muassa Etelä-Koreassa sijaitsevia sotilastukikohtia ja etenkin lentokenttiä vastaan vaikeuttaakseen Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen ylivoimaisten ilmavoimien toimintaa.

Amerikkalaisen Center for Strategic and International Studies -ajatushautomon puolustusasiantuntija Ian Williams varoittaa CBS:n haastattelussa, että Pohjois-Korean kynnys turvautua ballistisiin ohjuksiinsa heti konfliktin alussa olisi matala. Hän kuvaa niitä ”käytä tai menetä” -kyvyksi Pohjois-Korean armeijalle. Täysimittainen sota nimittäin merkitsisi sitä, että Yhdysvallat ja Etelä-Korea pyrkisivät tuhoamaan Pohjois-Korean ohjukset ja joukkotuhoaseet mahdollisimman nopeasti. Mikäli Pohjois-Korea panttaisi ohjuksiaan, olisi riskinä, ettei se pääsisi käyttämään niitä ollenkaan.

Uusimmat
MAINOS