Verkkouutiset

USA:n suurlähettiläs IS:lle: Suomi toisi Natolle suurta lisäarvoa

Ovi Natoon on auki Suomelle ja Ruotsille, Charles C. Adams Jr. sanoo.

– Suomi ja Ruotsi ovat toki erittäin arvostettuja Naton kumppaneita nykyisissä olosuhteissa. Erityisesti Suomi toisi suurta lisäarvoa organisaatiolle, jos Suomi päättäisi hakea joskus jäsenyyttä, Yhdysvaltojen Suomen suurlähettiläs Charles C. Adams Jr. toteaa Ilta-Sanomien haastattelussa.

Hänen mukaansa Yhdysvallat on tehnyt selväksi, että ovi puolustusliittoon on auki niin Suomelle kuin Ruotsillekin, mikäli hakemus lähetetään.

– Kysymys liittyäkö Natoon vai ei, on pelkästään Suomen hallituksen, parlamentin ja kansan päätettävissä, Adams teroittaa.

Yhdysvalloissa kunnioitetaan suurlähettilään mukaan sitä, mitä Suomessa päätetään. Hän sanoo, ettei Yhdysvalloilla ole mitään halua tai tarvetta vaikuttaa Suomen päätökseen.

Charles C. Adams Jr. kehuu vuolaasti Suomen ja Yhdysvaltojen suhteita ja yhteistyötä, kuten yhteisiä sotilasharjoituksia.

Tilanne kiristynyt

Yhdysvaltojen suurlähettilään mielestä maailmanpoliittinen tilanne on kiristynyt Venäjän Itä-Ukrainan ja Krimin toimien vuoksi. Hänestä Venäjä on rikkonut alueilla kansainvälistä lakia.

– Olemme toiveikkaita, että kaikki osapuolet noudattavat helmikuussa 2015 solmittua Minskin tulitaukosopimusta, jotta voisimme palata normaaliin vakaaseen tilanteeseen lännen ja Venäjän välisissä suhteissa, Adams toteaa.

Hänen mukaansa suhteissa on jo nähtävissä lientymistä. Tilanteen paraneminen olisi suurlähettiläästä hyväksi niin Venäjälle, Suomelle kuin Yhdysvalloillekin.

– Se olisi vielä parempi, jos se tapahtuisi enemmin kuin myöhemmin. On tärkeää tuntea, että edistymme.

Adamsin mukaan normaaliin päiväjärjestykseen palaaminen voisi avittaa Suomen taloutta palaamaan tasapainoon.

Uusimmat
MAINOS