Verkkouutiset

FIM-92 Stinger -ohjuksia saapui Ukrainaan hieman ennen Venäjän hyökkäystä helmikuussa. / LEHTIKUVA / AFP Sergei Supinsky

USA:n kenraali: Ohjukset ovat hävittäjiä tehokkaampi puolustus

Ukrainan arvioidaan hyötyvän erityisesti ilma- ja panssarintorjuntaohjusten toimittamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Länsimaat ovat keskustelleet mahdollisuudesta lähettää Ukrainaan hävittäjiä maan ilmapuolustuksen vahvistamiseksi.

Harkinnassa ovat olleet erityisesti konemallit, joista ukrainalaisilla lentäjillä olisi jo aiemmin kokemusta. Puolalla, Slovakialla ja Romanialla olisi annettavana noin 70 tarkoitukseen sopivaa hävittäjää.

Uusin yritys kaatui keskiviikkona Yhdysvaltain torjuttua Puolan ehdotuksen MiG-29-koneiden siirtämisestä Ramsteinin lentotukikohtaan Saksassa.

Haasteena on, että Venäjä voisi katsoa lentokoneita toimittavan osapuolen osallistuvan Ukrainaa vastaan käytävään sotaan. Muun sotakaluston toimittamisessa riski on ollut pienempi.

Naton Euroopassa olevia joukkoja komentava kenraali Tod Wolters arvioi, ettei hävittäjien lähettäminen olisi tehokkain keino tukea Ukrainan puolustusta. Venäjän hyökkäys on pysähtynyt suurelta osin modernien ilma- ja panssarintorjuntaohjusten avulla.

– Ukrainalaiset ovat hyödyntäneet näitä asejärjestelmiä erinomaisella tavalla, Tod Wolters sanoi CNN:n mukaan.

Olalta laukaistavat ilmatorjuntaohjukset ovat tehokkaimpia helikoptereita vastaan, mutta ne voivat pudottaa myös matalalla lentäviä rynnäkkökoneita. Niiden uhka voi pakottaa Venäjän rajoittamaan ilmaiskujaan tai tekemään niitä korkeammalta, jolloin osumatarkkuus on heikompi.

Iskuissa on nojattu suurelta osin perinteisiin pommeihin ja raketteihin, sillä Venäjällä on käytössään vain rajoitettu määrä täsmäaseita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)