Verkkouutiset

USA: Venäjä toimii kuin KGB:n aikana – ”vaikuttaja-agentteja, väärennöksiä”

Senaatin tiedusteluvaliokunnan mukaan vaaleihin vaikuttamisella oli presidentti Vladimir Putinin hyväksyntä.

Yhdysvaltain senaatin tiedusteluvaliokunta on asettunut tukemaan maan tiedusteluyhteisön näkemystä, jonka mukaan Venäjä puuttui aktiivisesti Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Republikaanien senaattori Richard Burr ja demokraattien Mark Warner toteavat yhteisessä tiedotteessaan, että tiedusteluarvion johtopäätökset ovat vankalla pohjalla. Warnerin mukaan Venäjän toiminta oli laajamittaista ja hienostunutta.

– Tutkimuksemme kävi läpi tarkasti tammikuussa 2017 tehdyn arvion, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi vaikuttamisoperaation maatamme kohtaan. Sen tarkoituksena oli vaikuttaa presidentinvaaleihin ja aiheuttaa epävakautta demokraattisissa instituutioissamme, Warner toteaa.

– Useat presidentti Donald Trumpin hallinnon virkailijat ovat vahvistaneet, että tämä arvio on perusteltu ja totuudenmukainen.

Tiedustelupalveluiden näkemyksissä oli kuitenkin myös eroja. Keskustiedustelupalvelu CIA:n ja liittovaltion poliisi FBI:n mukaan Venäjän hallinto pyrki aktiivisesti kohentamaan Donald Trumpin voittomahdollisuuksia julkaisemalla Hillary Clintonin kannalta kielteistä informaatiota.

Tämä arvio tehtiin ”korkealla varmuudella”. Esimerkiksi kansallisen turvallisuuden virasto NSA oli arviossaan varovaisempi.

Tiedusteluyhteisön arviossa huomautetaan Neuvostoliiton käyttäneen kylmän sodan aikana tiedusteluvirkailijoita, vaikuttaja-agentteja, väärennöksiä ja tekaistuja uutisia heikentääkseen ehdokkaita, jotka olivat Kremlin kannalta epämieluisia. Sen mukaan samankaltaiset toimintatavat jatkuvat edelleen.

– KGB:n arkistojen mukaan Neuvostoliiton ja Venäjän tiedustelupalvelut ovat yrittäneet kerätä vuosikymmenien ajan sisäpiiritietoa Yhdysvaltain poliittisista puolueista. Tämän tarkoituksena on auttaa Venäjän johtoa ymmärtämään Yhdysvaltojen hallinnon suunnitelmia ja prioriteetteja, arviossa todetaan.

Uusimmat
MAINOS