Verkkouutiset

USA vahvistaa tuoneensa B-52-pommittajia Eurooppaan

Jättimäiset pommikoneet tuovat 'selkeän viestin'.

Yhdysvaltain ilmavoimat on vahvistanut sijoittaneensa kuusi B-52 Stratofortress-pommikonetta Eurooppaan, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT. Koneet sijoitettiin tilapäisesti Fairfordin tukikohtaan Britanniaan viime viikolla.

Koneet ovat suorittaneet lentoja Itämeren yllä, mutta tarkat reitit eivät ole julkisia. Venäjä reagoi viikon aikana B-52-koneiden suorittamiin lentoihin Itämerellä. Nyt USA vahvistaa ensi kerran kyseessä olevan kuuden pommikoneen sijoittaminen.

– Lentoreitit ovat julkisia, mutta emme operaatioturvallisista syistä paljasta tarkalleen mitä reittejä koneemme käyttävät, kertoo Yhdysvaltain ilmavoimien tiedottaja Renae Pittman SVT:lle.

Ruotsin puolustusvoimien tutkimuskeskus FOI arvioi amerikkalaiskoneiden olevan mallia B-52H, jotka voidaan tarvittaessa varustaa myös ydinasein.

– Siinä tapauksessa kyse on hyvin selkeästä viestistä. Se seikka että koneet lisäksi lensivät Itämeren yli on hyvin merkittävä ja harvinainen, FOI:n turvallisuuspoliittinen asiantuntija Mike Winnerstig kommentoi SVT:lle, viitaten viikolla tapahtuneisiin lentoihin.

Winnerstig arvioi koneiden sijoittamisen taustalla olevan lähinnä toivottu pelotevaikutus.

– Nyt halutaan näyttää potentiaalisille vastustajille että USA:lla on tahtoa ja kykyä sijoittaa asejärjestelmiä, myös sellaisia joilla on ydinasekapasiteetti, estääkseen vastustajia uhkailemasta USA:n eurooppalaisia liittolaisia, tai hyökkäämäästä niihin, Winnerstig sanoo.

Uusimmat

Aborttihuuman pimeä ydin

Jos tavoite on tarpeeksi pyhä, edistyksen kärkijoukko ohittaa liberaalin demokratian periaatteet ja perustuslailliset rajoitteet.

MAINOS