Verkkouutiset

USA siirtää uusia huippuydinaseita Saksaan

Yhdysvallat aikoo toimittaa ydinpommeja saksalaiseen lentotukikohtaan.

Yhdysvaltojen ilmavoimat aikoo toimittaa uusia erittäin tarkkoja B61-12 -ydinpommeja saksalaiseen Büchelin lentotukikohtaan. Tukikohdassa on tiettävästi säilytetty jo pitkään amerikkalaisia ydinpommeja. Uudet aseet poikkeavat kuitenkin merkittävästi edellisistä.

”Näiden uusien pommien myötä raja taktisen ja strategisen ydinaseen välillä hämärtyy”, ydinaseasiantuntija Hans Kristensen toteaa asiasta uutisoivan ZDF-saksalaiskanavan haastattelussa.

Kristensen johtaa FAS-järjestön (Federation of American Scientists) alaisuudessa toimivaa Nuclear Information Project -hanketta.

ZDF:n hankkimien tietojen mukaan Yhdysvaltojen ilmavoimat on allokoinut loppuvuodelle varoja B61-12 -asejärjestelmän integroimiseksi Saksan ilmavoimien Tornado-hävittäjäpommikoneisiin.

Venäjä katsoo pommien tuomisen Saksaan rikkovan kansainvälistä ydinsulkusopimusta.

”Olemme huolissamme Naton harjoittamasta ’ydinaseiden yhteiskäytöstä’. (…) Tämä erikoinen tilanne on jatkunut jo yli 40 vuotta, mutta se ei tee siitä yhtään hyväksyttävämpää”, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova toteaa.

“Vaarallisin ase”

“Uusi B61-12 saattaa olla kaikkein vaarallisin ydinase Yhdysvaltojen arsenaalissa”, National Interestin uutuuspommista kertovassa artikkelissa todetaan.

Asiantuntijoita siteeraava lehti yhtyy Hans Kristensenin kantaan.

B61-12 on Yhdysvaltojen kallein ydinpommiprojekti. Pommin vaarallisuus ei kuitenkaan johdu aseen suuresta koosta. Sen räjähdysvoima on vain noin 50 kilotonnia, kun Yhdysvaltojen tehokkaimman ydinpommin kohdalla puhutaan peräti noin 1 200 kilotonnista.

Uutuuspommi hirvittää asiantuntijoita sen käyttökelpoisuuden vuoksi. B61-12 on Yhdysvaltojen ensimmäinen täsmäydinpommi. Se osuu kohteeseensa noin 30 metrin virhemarginaalilla ja sen verrattain pieni teho madaltaa sen käyttökynnystä. Pommin räjähdysvoimaa voidaan myös pienentää elektronisesti halutun vahvuiseksi.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)