Verkkouutiset

Tilauslentoyhtiö teki kaksi lentoa Venäjälle. Air Sapphire

USA sakotti roimasti tilauslentoyhtiötä sen Venäjän-lennoista

Kyseessä on ennakkotapaus, jota voidaan alkaa soveltaa muihinkin pakotteiden rikkojiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen kauppaministeriön teollisuuden ja turvallisuuden virasto on sakottanut turkkilaista Sapphire Havacilik -tilauslentoyhtiötä 285 000 dollarilla sen lennettyä ainakin kaksi tilauslentoa Venäjälle amerikkalaisvalmisteisella Gulfstream-liikelentokoneella.

Mainitut kaksi lentoa tehtiin viime vuoden lokakuussa Istanbulista Länsi-Siperian Tumeniin ja kuluvan vuoden tammikuussa Malediiveiltä Moskovaan. Lennot maksoi ulkomainen välittäjä, mutta niiden matkustajina oli Venäjän kansalaisia. Yksi venäläinen matkustaja käytti Kyproksen passia.

Kauppaministeriö selitti sakkoaan sillä, Yhdysvalloissa valmistetun koneen lentäminen Venäjälle ilman lupaa rikkoo ilmailu- ja luksustuotteita koskevaa vientikieltoa, joka asetettiin Venäjää vastaan sen aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Sakon asettaneen viraston vientivalvonnan apulaissihteerin Matthew Axelrodin Flight Globalille antaman lausunnon mukaan tämä on opetus tilauslentojen välittäjille ja operaattoreille siitä, että jos ne järjestävät tällaisia Yhdysvaltojen asettamia sääntöjä rikkovia matkoja, ne joutuvat maksamaan siitä kovan hinnan. Hän lisäsi, että toisen maan passin käyttäminen ei vapauta yhtiötä vastuusta. Sapphire Havacilik on viraston mukaan myöntänyt syyllisyytensä, ollut yhteistyöhaluinen ja avustanut tapauksen tutkinnassa.

Pakotteet Venäjän siviili-ilmailua vastaan asetettiin maaliskuussa 2022 samaan aikaan, kun EU, Britannia, Yhdysvallat ja Kanada sulkivat ilmatilansa venäläiskoneilta. Sen jälkeen Washington on muistuttanut kansainvälisiä lentoasemia ympäri maailmaa siitä, että pakotteet kieltävät venäläisten lentokoneiden tankkaukset, huollot ja korjaukset. Pakotteiden ja leasing-yhtiöiden vaatimusten takia yli 500 Airbus- ja Boeing-koneen palauttamiseksi venäläiset lentoyhtiöt ovat käytännössä lopettaneet ulkomaanlennot.

Tammikuussa 2024 Yhdysvallat vaati Turkkia estämään venäläisiä lentoyhtiöitä lentämästä maahan amerikkalaisilla lentokoneilla. Turkkilaisosapuolta myös varoitettiin pakotteiden kohteeksi joutumisesta, jos se jatkaa Yhdysvalloissa valmistettujen koneiden tankkauksia ja huoltoja, kun niitä käyttävät venäläiset ja valkovenäläiset lentoyhtiöt. Viime vuoden kesäkuussa Yhdysvaltain viranomaiset ensi kertaa kielsivät turkkilaista lentoyhtiötä lentämään amerikkalaisvalmisteista lentokonetta Venäjälle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)