Verkkouutiset

Ukrainalainen sotilas kävelee juoksuhaudassa. LEHTIKUVA / AFP Anatolii Stepanov

USA on kouluttanut vuosia ukrainalaisia sissisotaan Venäjän miehittäjiä vastaan

CIA:n kouluttamilla joukoilla voi olla pian tärkeä rooli Itä-Ukrainassa.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA valvoo USA:ssa Ukrainan erikoisjoukoille ja muulle tiedusteluhenkilöstölle tarkoitettua salaista koulutusohjelmaa, kertoo uutissivusto Yahoo News.

Viiden entisen tiedustelu- ja turvallisuusvirkailijan mukaan ohjelmaa pyöritetään USA:n eteläosassa sijaitsevassa salaisessa laitoksessa.

CIA:n erikoisjoukkojen kouluttamilla joukoilla voi olla pian tärkeä rooli Ukrainan itärajalla, jonka läheisyyteen Venäjä on keskittänyt valtavan määrän joukkoja ja sotilaskalustoa. Useat asiantuntijat ja eri tiedustelupalvelut varoittavat Venäjän valmistelevan hyökkäysoperaatiota.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat käyneet tällä viikolla turvallisuusneuvotteluja, mutta niissä ei ole saatu aikaan suuria läpimurtoja ja jännitteiden pelätään kasvavan.

Erään entisen tiedusteluvirkailijan mukaan presidentti Barack Obaman hallinto perusti koulutusohjelman vuonna 2014 sen jälkeen, kun Venäjä liitti laittomasti Krimin itseensä ja aloitti sotilasoperaation Itä-Ukrainassa. Myöhemmin sekä presidentti Donald Trumpin että presidentti Joe Bidenin hallinnot ovat laajentaneet ohjelmaa.

Vuodesta 2015 lähtien CIA:n erikoisjoukkojen jäsenten kerrotaan myös matkustaneen säännöllisesti Itä-Ukrainan etulinjaan antaakseen neuvoja kollegoilleen.

Entisten virkailijoiden mukaan ohjelmaan kuuluu ampuma-aseiden, naamiointitekniikoiden, maalla navigoinnin, ”suojautumisen ja liikkeen” kaltaisten taktiikoiden sekä tiedustelu- ja muiden alojen koulutusta.

Yhdysvaltain virassa olevien virkailijoiden mukaan ohjelma ei ole luonteeltaan hyökkäyksellinen.

– Koulutuksen tarkoituksena on auttaa tiedustelutietojen keräämisessä, sanoo korkea-arvoinen tiedusteluviranomainen.

Entisten tiedusteluvirkailijoiden mukaan tiedustelutuki voi kuitenkin olla tulkinnanvaraista. Ja se, miten ukrainalaiset soveltavat tätä koulutusta, voi muuttua nopeasti tilanteen mukaan.

– Ohjelma tarjoaa erityistä koulutusta ja taitoja, jotka parantaisivat ukrainalaisten kykyä vastustaa venäläisiä, sanoo entinen korkea-arvoinen tiedusteluvirkailija.

– Yhdysvallat kouluttaa kansannousua. Ohjelma on opettanut ukrainalaisille, kuinka tappaa venäläisiä, toteaa entinen CIA:n virkailija.

Uusimmat
MAINOS