Verkkouutiset

Sähkön hinnan ennustetaan kipuavan ennätykseensä itsenäisyyspäivänä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

US: Sähkön hinnan ennätys paukkuu – jopa 626 euroa MW/h

Sähkön hinta nousee ennätykseensä itsenäisyyspäivänä alkuillasta.

Sähkön hinnan ennustetaan nousevan uuteen ennätykseensä itsenäisyyspäivänä alkuillasta, kertoo Uusi Suomi.

Sähkön hinnan ennustetaan nousevan 626 euroon megawattitunnilta maanantaina alkuillasta, selviää Nordpoolin sähköpörssin ennusteesta. Viime viikon keskimääräinen hinta sähkölle oli 184,12 euroa megawattitunnilta. Vastaavana ajankohtana vuosi sitten hinta oli 21 euroa. Kylmien talvipäivien sähkönkulutus Suomessa on noin 15 000 megawattia.

Yhtäaikainen huippukulutus naapurimaissa vaikuttaa myös Suomen tuontisähkön saatavuuteen. Energiavirasto uskoo kuitenkin, että oma sähköntuotantomme yhdessä tuontisähkön kanssa riittää vastaamaan kysyntään talvella 2021-2022. Suomessa tehoreservissa olevat voimalaitokset ovat valmiudessa käyttöönottoon 12 tunnissa.

Kylmä ja tuuleton sää heikentää tuulivoiman tuotantokapasiteettiä. Tuulivoiman heikentynyt tuotto yhdessä naapurimaiden samanaikaisen korkean sähkön kysynnän kanssa voivat aiheuttaa riskin sähkön riittämiselle.  Vaikka tuulivoiman tuotantokapasiteetti on lisääntynyt kuluvan vuoden aikana, se ei riitä korvaamaan käytöstä poistuneiden voimalaitosten kapasiteettiä. Tuulivoimakapasiteetista oletetaan olevan käytettävissä huippukulutuksen aikaan vain noin 6 prosenttia, Energiavirasto kertoo tiedotteessaan.

Uusimmat
MAINOS